obchodování s kryptoměnou
Kryptoautomatizované obchodování

Jak rozpoznat praní – CoinrulePozice Na Téma

Jak ti z vás, kteří pravidelně obchodují, již pravděpodobně vědí, likvidita je jedním z nejkritičtějších aspektů trhu, o který se investoři starají.

mytí obchodování s kryptoměnami

Představte si, že jste vyvinuli perfektní obchodní strategii a nemůžete koupit nebo prodat aktivum, protože nejsou k dispozici žádné protistrany, se kterými byste mohli obchodovat. Pak je vaše skvělá strategie zcela k ničemu.

Likvidita trhu se zvyšuje, pokud:

  • Velikost zakázek je poměrně velká
  • Ceny prodávajících a kupujících jsou velmi blízko u sebe (rozpětí mezi nabídkou a poptávkou je nízké).

Dalším důvodem, proč bedlivě sledovat objem trhu, je to, že jde o klíčový technický ukazatel. Vysoká nebo nízká hlasitost v daném období může potvrdit nebo zrušit signály poskytované jinými indikátory.

Obchodníci se tolik spoléhají na objemová data, ale falešné objemy hlášené mnoha kryptoburzami jsou běžnou praxí.

Jak tato manipulace s daty funguje?

Nejoblíbenějším způsobem falešného objemu obchodu je Wash obchodování. Stejný účastník trhu nakupuje a prodává aktivum ve stejnou dobu.

Nedochází k výraznému dopadu na trh, ale burza šíří zavádějící informace dalším účastníkům trhu. Pro srovnání, regulované finanční trhy tuto praxi přísně zakazují a trestají.

Jak poznat praní?

Při pohledu na knihu objednávek je poměrně snadné získat vodítka, že obchody jsou pravděpodobně falešné. Obvykle k těmto obchodům dochází, když jsou ceny nejlepšího kupujícího a prodávajícího relativně vzdálené.

Obchodník může snadno nakupovat a prodávat aktivum za cenu uprostřed, přičemž má jistotu, že nezkříží žádnou jinou objednávku. Zde je příklad.

mytí obchodování s kryptoměnami
Příklad obchodů, které probíhají podle pravidelného plánu za ceny, které neodpovídají cenám objednávky v knize objednávek

Jak můžete vidět, většina obchodů neprobíhá proti nejlepšímu kupujícímu nebo nejlepšímu prodejci, jak byste očekávali na efektivním trhu. To samozřejmě není 100% důkaz, že se dějí praní. Na druhé straně skutečnost, že podezřelé obchody se dějí pravidelně je důvodným zdrojem podezření, že se něco děje.

Coinrulepostoj k tématu

Wash obchody jsou prováděny obchodními roboty, které byly výslovně vyvinuty za tímto účelem. Máme samozřejmě obavy, že by naše platforma mohla být použita k provozování těchto strategií na trhu.

To znamená, že to chceme uvést v v žádném případě toto chování nepodporujemea zvažujeme zavedení vnitřních kontrol, abychom takovým aktivitám zabránili.

Trhy s kryptoměnami potřebují větší transparentnost a určitou úroveň regulace, aby přilákaly více obchodníků a investorů. Každá společnost, která provozuje obchod související s kryptoměnami, by měla přispívat k regulaci svých operací a snažit se zabránit jakémukoli nezákonnému chování.

Coinrule vždy udělá vše pro to, aby přispěla k pozitivnímu, spravedlivému a udržitelnému rozvoji trhů s kryptoměnami. Jediným cílem automatizovaných obchodních strategií by mělo být zvýšení vašeho kapitálu a umožnit vám pohodlnější obchodování s menším stresem.

Obchodujte bezpečně!