obchodování mezi roboty a lidmi
Obchodování s roboty Obchodování Tipy

Obchodování mezi roboty a lidmi – mohou stroje porazit obchodníky?

Jedna z nejčastějších otázek, když mluvíme o obchodování s roboty, je: Vydělává více peněz manuální nebo automatické obchodování? Kdo porazil trh při srovnání obchodních robotů a lidí?

Manuál, také tzv diskreční obchodování, vyžaduje, aby obchodník umístil, spravoval a uzavřel všechny pozice přímo na obchodní platformě.

To znamená, že obchodník by měl strávit hodně času:

  • Analýza trhu, kontrola, jak se vyvíjejí podmínky na trhu
  • Vyhodnocování vlivu trhu se pohybuje na zisku a ztrátě jeho pozic
  • Čekání na konkrétní událost nebo scénář 
  • Proveďte příkaz, abyste reagovali na akci ceny
  • Aktualizujte zisk a ztrátu podle posledního provedeného příkazu
  • Posuzování výsledků hledáním potenciálních zlepšení nebo optimalizací
  • Neustále kontrolujte analýzu trhu

Pokud to samo o sobě nebyla velmi náročná a časově náročná činnost, ziskovost obchodníka je často přímo úměrná času strávenému obchodováním. Samozřejmě, čím více času může obchodník analyzovat trh, tím více příležitostí může zachytit. To se promítá do více příležitostí k zisku.

Vztah mezi časem stráveným obchodováním a výsledkem obchodování také není lineární. Pokud obchodník nepoužívá vhodnou obchodní strategii nebo jeho rozhodnutí ovlivňuje stres (stejně jako jiné emoce), čas vyhrazený obchodování by vedl ke značným ztrátám.

Co je potřeba pro manuální obchodování?

Hlavní aktiva, na která se může každý obchodník spolehnout, aby dosáhl uspokojivých obchodních výsledků, jsou:

  • Disponibilní kapitál
  • Čas
  • Obchodní dovednosti
  • Schopnosti zvládat stres.

Pro mnohé je dostupný kapitál tím nejtvrdším omezením a nejdůležitější proměnnou, se kterou lze pracovat. Zároveň není snadné růst ostatních proměnných v tomto seznamu. 

Nejlepší obchodníci jsou ti, kteří tráví přiměřené množství času provozováním ziskového obchodního systému a vyhýbají se vlivu emocí.

Jak může neprofesionální obchodník zlepšit své výnosy?

Pokud jste zkušený obchodník a dokážete získat neustálé zisky za všech tržních podmínek, aniž byste trávili smysluplné množství času před počítačem nebo prohlížením grafů, je pravděpodobné, že jste již na privilegovaném místě. Další rady asi nepotřebuješ.

Bohužel statistiky uvádějí, že zhruba 80 % obchodníků ztrácí peníze nebo má horší výsledky na trhu. Jak tedy můžete zlepšit svůj zisk?

Obchodní bot je automatický obchodní systém, který běží bez nutnosti ručního zásahu. Robota můžete naplánovat pouze jednou, aniž byste zaměstnávali smysluplné množství času. Bot za vás bude obchodovat podle pokynů 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez ohledu na stres nebo emocionální rušení. 

Všechny obchody, které obchodní robot generuje, jsou založeny na rozhodnutích přijatých vaším jménem podle logiky, kterou jste nastavili.

K poražení nejlepších obchodníků je zapotřebí velmi pokročilý obchodní bot, ale v průměru může používání obchodních botů výrazně zjednodušit život obyčejným obchodníkům a začátečníkům. Umožňuje každému začít obchodovat a každý den chytit příležitosti, které trh nabízí.

Výhody obchodních botů

Algoritmy a obchodní roboti již každý den obchodují s aktivy v hodnotě bilionů na tradičních finančních trzích. Banky, hedgeové fondy a velcí investoři je využívají pro jejich četné výhody a efektivitu. Finanční trhy byly před lety svědky pokroku v obchodování mezi roboty a lidmi dnes algos obchodovalo téměř 80 % amerických akcií.

Den za dnem více investorů také nasazuje obchodní roboty na krypto trh, aby plně využili jeho volatility.

Zde jsou hlavní funkce, díky kterým je obchodní bot radikálně lepším řešením pro obchodování s kryptoměnami.

Nikdy nespí. 

Stejně jako trhy běží 24 hodin denně 7 dní v týdnu bez pauzy, může obchodní robot kdykoli reagovat na jakýkoli pohyb trhu. Je nepředvídatelné, kdy novinky mohou ovlivnit ceny. Nová regulace v Japonsku může mít vážné dopady na krypto trh na dlouhou dobu a vzhledem k rozdílu v časových pásmech by američtí investoři mohli být ve značné nevýhodě, zatímco japonští investoři na zprávy reagují. 

Jsou rychlé. 

Nejen, že robotovi netrvá žádný čas na provedení příkazu na trhu, ale algoritmus může rozhodnout o odeslání příkazu ve zlomku sekundy. Okamžitá reakce na pohyb cen umožňuje algo-obchodníci výhoda pro manuální obchodníky. Čas jsou peníze, a to silně platí i při obchodování. Někdy může jen pár sekund zpoždění proměnit ziskový obchod ve ztrátu.

Oni jsou chytří. 

Obchodní roboti mohou každou sekundu analyzovat obrovské množství dat. To představuje jednu z největších výhod používání automatizovaného obchodního bota. I ti nejzkušenější obchodníci mohou sledovat pouze hrstku grafů současně. Bot může neustále prověřovat trh a hledat konkrétní vzor a okamžitě reaguje, když jsou splněny správné podmínky. Více potenciálních příležitostí výrazně zvyšuje pravděpodobnost dlouhodobého zisku.

Nemají city. 

Pocity jsou nejhorším nepřítelem každého obchodníka. Prvním pravidlem obchodování je nakupovat levně a prodávat draze. To znamená, že nejlepší časy pro nákup jsou, když cena klesá, a nejlepší pro prodej, když se trh pohybuje výše. To se zdá být docela logický přístup. Náš mozek má bohužel tendenci radit obráceně. V době čerpání se obchodník snaží snížit ztráty a často mu chybí odraz ceny. V době euforie začíná obchodník věřit, že uptrend může trvat déle a padá do pasti FOMO.

Obchodního bota neovlivňuje strach ani chamtivost. Provede pouze přidělený obchodní plán.

Jsou obchodní roboti lepší než lidé?

Je to pravděpodobně nemožný porazit profesionálního obchodníka. Zkušenosti hrají zásadní roli při zvládání stresu a rozvoji pokročilého obchodního systému. Je smutné, že obchodníků, kteří dosahují této vysoké úrovně odbornosti, je velmi málo. Pouze velmi nízké procento z milionů lidí, kteří každý den obchodují s kryptoměnami nebo tradičními aktivy, jsou profesionálové.

Jednou z hlavních výhod používání obchodního bota je možnost držet se přednastavených pravidel vašeho obchodního systému. Zde si můžete přečíst o několika tipech, které vám mohou pomoci zvýšit vaše výnosy. Tyto rady je někdy obtížné dodržovat, ale pokud je začleníte do automatizované obchodní strategie, bot bude přesně dodržovat vaše pokyny bez předsudků.

Obchodní bot nemusí být dokonalý, ale výrazně pomáhá ti, kteří nemají správný přístup nebo dostatek času investovat do obchodování. Obchodování je velmi náročné a potřebuje adekvátní nástroje k tomu, aby se vypořádalo s trhem a získalo z něj to nejlepší. Výzva obchodování mezi roboty a lidmi pokračuje, ale dávejte si pozor na vzestup strojů v budoucnu.