Ethereum vs Cardano – nejlepší investice
Kryptoautomatizované obchodování

Ethereum vs Cardano – do čeho byste měli investovat?

Kryptoměny rychle získávají uznání hlavního proudu. Přesto nejznámější kryptoměnou zůstává bitcoin a existuje mnoho důvodů, proč je bitcoin nejznámější mincí na trhu. Na druhou stranu, jiné projekty hrají významnou roli v rozšíření případu použití kryptoměn a slibují přinést globální narušení, jaké nebylo od příchodu internetu vidět. Ethereum vs Cardano vypadá velmi podobně, jaké jsou jejich rozdíly?

Oba blockchainy umožňují vývojářům vytvářet decentralizované aplikace a provozovat chytré smlouvy, ale který z nich je lepší investicí? 

Pojďme se hlouběji ponořit do podobností a rozdílů těchto protokolů. Existuje dlouhodobě vítěz? Nebo budou oba koexistovat jeden vedle druhého?

Co je to Ethereum?

Bitcoin je král kryptoměn, protože je bezpečný a spolehlivý. Je to proto, že jeho zdrojový kód je jednoduchý a snadno čitelný. To zajišťuje, že neexistují žádné chyby nebo body selhání. Vzhledem ke svému limitu ve struktuře není bitcoin flexibilní a neumožňuje mnoho případů použití, kromě ukládání a přenosu hodnoty (což samo o sobě je skvělý případ použití!). 

V roce 2015 Vitalik Buterin pochopil, že potenciál technologie blockchain je mnohem širší. Ethereum je open-source, peer-to-peer výpočetní platforma postavená na blockchainu. Představte si jej jako distribuovaný počítač, na kterém lze provozovat nespočet decentralizovaných aplikací bez nutnosti kontroly nebo zásahů třetích stran, aby fungoval. Ethereum má nativní kryptoměnu známou jako Ether. Uživatelé platí za transakce na blockchainu Ethereum pomocí Etheru.

Od té doby se platforma rozrostla a stala se jedním z nejlépe zavedených blockchainů. V důsledku jeho úspěchu cena etheru od roku 2016 exponenciálně rostla.

Proč bylo Ethereum zatím tak úspěšné?

Neexistují žádné limity pro počet a rozmanitost aplikací, které mohou běžet nad Ethereem, hlavním hnacím motorem jeho úspěchu. Buterin ve své vizionářské mysli dříve než kdokoli jiný předvídal budoucnost, kde by vývojáři z celého světa mohli vytvářet své aplikace na blockchainu.

Tyto aplikace, známé jako decentralizované aplikace (dApps), mohou mít neomezené funkce. Zatímco téměř každý obchodní model již v nějaké formě přistál na blockchainu Ethereum, aplikace, které si zatím získaly větší pozornost, jsou ty, které souvisejí s DeFi (decentralizované finance), hraním her a NFT.

Celková hodnota uzamčena na Ethereum Blockchain
Celková hodnota uzamčená na Ethereum Blockchain podle pulzu DeFi

Ethereum umožňuje vývojářům kódovat chytré kontrakty, které provádějí předem nastavené akce, aniž by je musel řídit prostředník. Inteligentní smlouvy jsou samovykonatelné smlouvy, které poběží pouze tehdy, když platí sada předem stanovených podmínek. Například půjčovací aplikace, která používá chytré smlouvy, uvolní půjčku až poté, co protistrana vloží požadované zajištění.

Proč je decentralizované financování tak důležité?

V dnešní době představuje finanční ekosystém pro uživatele mnoho omezení. Předpisy a požadavky na shodu omezují přístup ke službám pro miliony uživatelů. Decentralizované finance definují všechny ty peer-to-peer aplikace běžící na blockchainu, které uživatelům umožňují investovat, půjčovat nebo půjčovat svá aktiva. Na rozdíl od tradičních finančních systémů spravovaných centralizovanými orgány nemá DeFi žádnou cenzuru a minimální požadavky na ověřování. Tyto programy jsou dostupné každému, kdo má připojení k internetu.

Platformy Defi jsou vysoce programovatelné, neměnné a interoperabilní. Jsou také bez povolení a transparentní, díky čemuž jsou lepší než fiat měny, které většinu těchto funkcí postrádají.

Protokoly jako Uniswap, Compound, Aave a další radikálně změnily kryptoekosystém, což dokazuje, že Vitalikova původní vize se může promítnout do skutečných případů použití, které změní svět.

Škálovatelnost Etherea a řešení vrstvy 2

I přes svůj masivní úspěch Ethereum stále čelí některým problémům. Stejně jako všechny blockchainy je jedním z hlavních problémů Etherea škálovatelnost. Jak se ekosystém vyvíjí, existuje již několik řešení, která zaručují škálovatelnost výkonů s nízkými transakčními poplatky. Rok 2021 byl rokem protokolů vrstvy 2, jako je Polygon.

Řešení na druhé vrstvě umožňují škálovatelnost zpracováním transakcí mimo hlavní síť Ethereum, přičemž stále využívají robustní zabezpečení hlavní sítě.

Řešení vrstvy 2 pro Ethereum
Řešení vrstvy 2 pro Ethereum. Zdroj

Někteří tvrdí, že obavy o škálovatelnost spočívají v jádru toho, jak Ethereum funguje. Uzly Ethereum schvalují transakce na základě bezpečného, ​​avšak zdroje náročného procesu známého jako proof-of-work. Ověřování transakcí na základě komplexních matematických údajů poskytuje síti vysoký stupeň zabezpečení, ale také zanechává významnou ekologickou stopu. Přechod na konsensus algoritmu proof-of-stake by zaručil lepší výkon, nižší poplatky a nižší dopad na životní prostředí. To je plán Etherea 2.0, který je již v pokročilé fázi.

Otevřenou otázkou je, zda tato radikální změna ovlivní bezpečnost sítě či nikoli.

Na rozdíl od Etherea tým Cardano vybudoval síť pomocí mechanismu proof-of-stake konsenzu, aby čelil výzvám škálovatelnosti od prvního dne.

Co je Cardano?

Stejně jako Vitalik Buterin předvídal omezení bitcoinové sítě, Charles Hoskinson rychle pochopil, že Ethereum nemůže zvládnout globální rozsah sítě tak, jak bylo navrženo. 

Hoskinson byl mezi prvními vývojáři, kteří pracovali na Ethereu. Poté začal budovat Cardano jako vylepšený protokol. Hoskinson si uvědomil, že by mohl vylepšit Ethereum a zároveň se vyhnout jeho hlavním slabinám. Cardano je decentralizovaný blockchain vyvinutý pomocí metod založených na důkazech a recenzovaného výzkumu. 

Cardano nabízí robustní chytré smlouvy využívající mechanismus konsensu předem delegovaného proof-of-stake (DPoS). To je navrženo tak, aby bylo energeticky efektivní a usnadnilo rychlé transakce s téměř nulovými transakčními poplatky. Dalším hlavním rozdílem mezi Ethereum a Cardano je jejich nabídka coinů. Cardano bude mít v oběhu maximálně 45 miliard coinů, což je v kontrastu s neomezenou nabídkou Etherea.

Přestože Cardano bylo spuštěno v roce 20217, od té doby došlo k minimálnímu vývoji, pokud jde o aplikace, ve srovnání s Ethereem. Je to hlavně proto, že chytré smlouvy ještě nejsou nasazeny na mainnet. Přesto je v současnosti pátou největší kryptoměnou podle tržní kapitalizace. Investoři mají od projektu, který v posledních čtyřech letech prošel těžkopádným vývojovým procesem, velká očekávání. 

Dosavadní vývoj Cardano

Cardano je již čtyři roky rozpracovaným projektem a plán prochází pěti odlišnými fázemi, konkrétně:

  1. Nadace (Byronova éra)
  2. Decentralizace (Shelleyova éra)
  3. Chytré smlouvy (Goguenova éra)
  4. Škálování (éra Basho)
  5. Vládnutí (Voltairova éra)

Cardano již prošel érou Byrona a Shelleyho (která zavedla algoritmus proof-of-stake konsensu) a je v počátečních fázích Goguenovy éry. Cardano nedávno oznámil hard-fork Alonzo implementovat chytré smlouvy do sítě a připravit cestu pro decentralizované aplikace. Očekává se, že aktualizace systému bude spuštěna někdy ve třetím čtvrtletí roku 2021 a vzbuzuje velkou pozornost na Cardano.

Cardano vs Ethereum, které byste si měli koupit?

Ethereum i Cardano jsou slibné projekty, které zde pravděpodobně zůstanou v krypto ekosystému, ale který z nich je lepší investice? 

I když to pro mnoho investorů vypadá jako záležitost Ethereum vs Cardano, o tom, kdo z nich vyhraje nad tím druhým, může být realita jiná. Ethereum může být v současné době bezpečnější alternativou vzhledem k jeho širokému přijetí, výhodě prvního tahu a skutečnosti, že většina ostatních aplikací DeFi běží na blockchainu Ethereum. 

Jak již bylo řečeno, Cardano je zajímavou možností pro investory, kteří hledají více růstového potenciálu, zejména pokud je časový horizont investice dlouhodobý. S větším potenciálem výnosů samozřejmě přicházejí i vyšší rizika. Cestovní mapa, kterou musí Cardano projít, aby dosáhla plné kapacity, kterou slibuje léta, je stále neúplná a před námi je mnoho nejistot. Přijetí Cardana bylo relativně pomalé, ale nelze popřít, že platforma má obrovské rezervy pro růst. 

Graf cen Ethereum vs Cardano
Graf cen Ethereum vs Cardano

Final Word

Kryptoekosystém zaznamenal v uplynulém roce působivý vývoj, přičemž se jako hlavní hráči objevilo mnoho projektů. Jak se Polkadot, Binance Smart Chain, Atom, Terra a Avax (abychom jmenovali alespoň některé) se budou dále vyvíjet, je pravděpodobné, že mezi těmito sítěmi bude očekávána větší interoperabilita. Vítězem mezi Ethereum vs Cardano bude pravděpodobně síť, která se lépe propojí s ostatními ekosystémy. 

Ať už se rozhodnete investovat do Etherea nebo Cardana, měli byste si uvědomit, že kryptoměny jsou vysoce rizikovou investicí, takže byste si měli dát čas na průzkum obou coinů a zvážit jejich hodnotovou nabídku, než se rozhodnete. 

Ethereum vs Cardano vypadá jako volba mezi staré vs nové. Ale zatímco starý má možnost se sama obnovovat, nový může zestárnout ve snaze dosáhnout svých plných schopností. 

Nakonec byste měli posoudit svou toleranci k riziku a podle toho investovat!


UPOZORNĚNÍ

Nejsem analytik ani investiční poradce. Vše, co zde uvádím, je čistě orientační, informační a vzdělávací. Všechny informace obsažené v mém příspěvku by měly být nezávisle ověřeny a potvrzeny. Nemohu být shledán odpovědným za jakoukoli ztrátu nebo škodu způsobenou na základě těchto informací. Uvědomte si prosím rizika spojená s obchodováním s kryptoměnami.