krach trhu s koronavirem
Obchodování s roboty Obchodování Tipy

Krach trhu s koronavirem v roce 2020 – jak chránit své portfolio?

Existuje čínská kletba, která říká: „Ať žiješ v zajímavé časy.“ – ať se nám to líbí nebo ne, takové časy prožíváme. Strach z COVID-19 podnítil v roce 2020 globální krach na trhu s koronaviry. Zdá se, že žádné aktivum již není v bezpečí. Co si pořídit a jak ochránit své portfolio v tak nejisté době?

Jsme oficiálně na (starší) medvědím trhu.

Akciové trhy po celém světě klesly tempem nevídaným. Tento propad trhu s koronavirem již předstihl i Velkou finanční krizi v roce 2008. Tehdy ceny zaznamenaly pozvolnější úbytek. To je velmi fascinující příklad toho, jak se euforie může rychle změnit v rozšířený panický prodej. 

Ekonomiky po celém světě, které se dostaly do úplného uzamčení, jsou dokonalým příkladem nečekaného událost černé labutě. To se týká případu, který žádný investor nezohledňuje ve své obchodní strategii. Když k tomu dojde, zcela změní současný a budoucí scénář a vyžaduje nová hodnocení pro alokaci aktiv.

Při pohledu na dlouhodobý graf SP500 Futures si můžeme všimnout, že trh 200 MA jasně ukazuje předěl mezi obdobími medvědího a býčího trhu. Minulý týden hodnota indexu, který lépe než kdokoli jiný měří stav globální ekonomiky, prolomila tuto klíčovou úroveň a ukončila, technicky vzato, nejdelší býčí trh všech dob.

Weekly 200MA broken – Start medvědího trhu na americkém akciovém trhu

Jak dlouho to může trvat?

V roce 2008 to trvalo asi jeden rok, než cena prolomila 200 MA a dosáhla dna. Samozřejmě s ohledem na velikost současného počátečního výprodeje může zahájení oživení trvat méně. Na druhou stranu, výraznější čerpání může také naznačovat, že tentokrát by mohly odvíjející se události ovlivnit ekonomiku ještě tvrději.

Pravdou je, že žádný investor nemá křišťálovou kouli, aby předpovídal budoucnost. Toto jsou časy, kdy technická analýza může poskytnout jen malé vodítko, ale je nezbytné dávat pozor na základy. V současné době trhy oceňují uzamčení celé Evropy a některých oblastí v USA. Je pravděpodobné, že investoři zatím neuvažují o možnosti úplné paralýzy americké ekonomiky. Je ještě brzy představit si záběry prázdných ulic ve všech více než 50 státech USA. To se děje v Itálii a dalších zemích, jako je Španělsko a Francie.

Pokud by se tak stalo, následky by mohly být opravdu ošklivé. Jen pro srovnání, během nejhorší recese od roku 1929 klesal americký HDP anualizovaným tempem 6.3 % po dobu tří čtvrtletí, než se začalo zotavovat. Úplné zastavení ekonomiky by pravděpodobně mohlo způsobit mnohem horší čísla. Podle prvních předpovědí HDP USA klesá jen ve 20. čtvrtletí 30 kolem 2–2020 %.

Co můžeme očekávat po tomto krachu trhu s koronavirem?

Mezi investory se rychle rozšířila panika. Před prvními významnými epidemiemi v Evropě byla obecná nálada na trhu velmi spokojená a koronavirus vypadal jako problém omezený na Čínu a blízké regiony. Když bylo jasné, že situace by měla významný dopad na čínskou ekonomiku a další ekonomiky měly utrpět stejné škody, panický prodej odstartoval skutečný krach na trhu s koronavirem.

Kapka zažehla spěch za bezpečností, ale žádná třída aktiv nedokázala zajistit roli bezpečné útočiště. 

Dokonce i cena zlata klesla. Investoři se snažili prodat jakékoli likvidní aktivum, aby získali hotovost a likviditu. Kryptotrh zažil neméně stres. Trh stále vnímá kryptoměny jako riskantní investici a období nejistoty přináší značný prodejní tlak na ceny.

Centrální banky zasáhly s masivní koordinovanou akcí k napíchnutí likvidity k zastavení paniky. Tyto odvážné a proaktivní kroky pravděpodobně přinesou na trzích krátkodobou úlevu. Přesto tu volatilita zůstane poměrně dlouho, nová ohniska a zprávy o vývoji pandemie způsobí další stres.

Během další fáze investoři přesně vyhodnotí výhled a podle toho znovu vyváží svá portfolia. To způsobí další turbulence mezi třídami aktiv.

Klíčovým prvkem, který je třeba sledovat, bude zveřejňování údajů o stavu globální ekonomiky. Nezaměstnanost, dluhy a míra nesplácení jsou odsouzeny ke zvýšení. Rozsah nárůstu však bude určovat dlouhodobý účinek této krize.

Které třídy aktiv by mohly překonat výkonnost?

Teorie nás učí, že v době krize mají investoři tendenci prodávat riziková aktiva, jako jsou akcie, aby vyvážili svá portfolia dluhopisy, zlatem nebo hotovostí. Tentokrát může být realita trochu jiná. 

Dluhopisy v současnosti nejsou nejbezpečnější možností, jak tomu bylo v minulosti. A to ze tří hlavních důvodů: 

  • Deset let ultraakomodativní měnové politiky značně nafouklo ocenění. Nástroje s pevným výnosem v hodnotě bilionů dolarů se již obchodují se zápornými úrokovými výnosy.
  • Míra zadlužení jak korporací, tak státní správy je na historicky vysokých hodnotách, což je pro období před depresemi atypické.
  • Inflace není v krátkodobém horizontu v dohledu, ale nakonec budou mít bezprecedentní injekce likvidity důsledky na cenové hladiny v dlouhodobém horizontu. Dluhopisy s delší splatností (které se ještě neobchodují za záporné sazby) by s takovými očekáváními měly zaostávat.

co zlato?

Nejbezpečnější aktivum z definice mělo v těchto raných fázích nedostatečnou výkonnost. Prudký pokles cen na akciových trzích přiměl investory, aby získali co nejvíce hotovosti na pokrytí ztrát a velmi pravděpodobně se do tohoto začarovaného kruhu dostaly i pozice ve zlatě. Opět platí, že žádná brzy očekávaná inflace netlačí investory, aby se před tímto rizikem zajistili nákupem drahých kovů, jako je zlato. Zlato by však mohlo být dlouhodobě spolehlivou možností, když se objeví obavy z inflace. 

Hotovost je král. 

V době nejistoty jsou ti, kteří drží likviditu, obvykle ti, kteří jsou schopni lépe chránit své portfolio a dokážou se chytit nejlepších příležitostí. Zejména dolar je zdaleka jedním z nejvýkonnějších aktiv mezi staršími třídami aktiv. Dolarový index v posledních dnech vyskočil na hodnoty blízko 20 let vysoko.

Dolarový index prolomil výše

Tento trend bude pravděpodobně v dohledné době pokračovat, protože velké korporace zasáhne rozsáhlý nedostatek dolarů. Tato problematika je natolik smysluplná, že FED musel zavést swapové linky s dalšími významnými centrálními bankami, aby se zabránilo dalšímu zhoršování situace.

Jak využít těchto příležitostí?

Dobrou zprávou je, že i pro vás, kteří dnes obchodujete s kryptoměnami, je relativně snadné diverzifikovat své držby do různých tříd aktiv.

Zlato například historicky prokázalo, že představuje solidní zajištění v problémových časech. Investovat do zlata můžete jednoduše pomocí PAX Zlato, který je obchodovatelný na Krakenu. Mince navázaná na cenu trojské unce drahého kovu a podpořená jedna ku jedné skutečným drahým kovům. 

Když už mluvíme o stabilních mincích, zájem o ně vzrostl již v roce 2019 a jejich role v ekosystému pravděpodobně v budoucnu dále posílí.

Možností držení je spousta digitální dolary — Tether, DAI, USDC, BUSD, PAX USD a další. Velmi zajímavé je, že ve světě, kde se úrokové sazby pohybují do záporných čísel, umožňuje držení těchto mincí a jejich ukládání investorům dosahovat významných výnosů. 

Strategie pasivního příjmu jsou velmi oblíbené a investoři se mohou rozhodnout využívat centralizovaná nebo decentralizovaná zařízení podle svých preferencí a stupně důvěry vůči různým protokolům. Nedávný krach kryptotrhu posloužil jako těžký zátěžový test, zejména pro decentralizované protokoly. Volatilita trhu je stále největší hrozbou pro úvěrové platformy, ale jako vždy trh nikdy neposkytuje výnosy bez jakéhokoli rizika. Vše, co byste měli udělat, je vybrat si investici s nejlepším profilem rizika/výnosu podle vašich preferencí.

Obnovená volatilita na devizovém trhu

Kromě dolaru by sledování dalších měn mohlo poskytnout zajímavé příležitosti. Centrální banky jsou v pohybu, závod o devalvaci začal a budou probíhat nové měnové války. To vše podnítí volatilitu, a jak víte, to vytváří nejlepší příležitosti.

To asi není náhoda Burza Kraken nedávno představila FX obchodování, přidá devět měnových párů a další budou následovat v budoucnu. To znamená, že brzy budete moci diverzifikovat svůj podíl do mnoha různých měn také prostřednictvím Coinrule.

A co Crypto?

Kryptotrh utrpěl minulý týden silný zásah. Obecný posun v odbourávání rizika tvrdě dopadl na kryptoměny. Relativně nízká likvidita pokles zhoršila a likvidace na pákových pozicích urychlily sestupný trend. 

Ocenění širokého kryptotrhu kleslo zpět na klíčové dlouhodobé úrovně. Když se podíváme na samotný kryptoekosystém, mohlo by to představovat nákupní příležitost k nahromadění více. Široké ekonomické prostředí je však velmi nejisté a mohlo by ovlivnit ceny na delší období.

Od února se korelace mezi bitcoiny a akciemi zvýšila a nyní je poměrně vysoká. Mějte na paměti, že hodnota se aktuálně pohybuje kolem 0.1, což je stále relativně nízká korelace ve srovnání s ostatními tradiční třídy aktiv. Zdá se, že představa krypto jako zajištění krize starého systému se zatím nekoná. To je koneckonců rozumné, protože kryptoměny nejsou pro investory široce uznávanou třídou aktiv. 

Korelace mezi bitcoiny a SP500 – kredity Coinmetrics

Je lepší si to v následujících týdnech hlídat, abyste viděli, zda se vnímání investorů posune s tím, jak se rozvinou nové události.

Nejlepší strategie pro tyto náročné časy

Coinrule vám může pomoci překonat tyto nejisté dny a proměnit stresující krátkodobou volatilitu v příležitosti. 

Pravidla jako toto vám umožňují zachytit malé cenové pohyby bez budování velkých pozic, které vás mohou vystavit značným ztrátám v případě prudkých poklesů. 

Kupte si dip na Coronavirus Market Crash
Strategie šablony: Koupit The Dips + Stop Loss / Take Profit

Místo toho, pokud to považujete za dobré možnost nákupu a jste ochotni obchodovat v dlouhodobějším časovém rámci. Mohli byste nashromáždit více svých oblíbených mincí. V naší knihovně šablon najdete mnoho příkladů nastavení, která vyhovují různým obchodním stylům. 

Bonusový tip: týdenní 200 MA za cenu bitcoinu poskytovalo podporu během medvědího trhu v roce 2018 a v těchto dnech stále hraje klíčovou roli. Coinrule v minulých týdnech přidali technické indikátory do obchodního motoru, a můžete je použít k vytvoření pravidla, jako je následující.

Strategie DCA založená na týdenních 200MA na bitcoinech

Samozřejmě nikdy nezapomeňte do svých obchodů přidat stop loss, abyste se ochránili před neočekávanými ztrátami.

Přehodnoťte svou investiční strategii

Nový globální ekonomický scénář vyžaduje nové posouzení rizika vašeho portfolia a hloubkové vyhodnocení pozice v následujících měsících.

Kryptoměny jsou pravděpodobně třídou aktiv s nejlepším profilem rizika a odměny do budoucna. Široký koncept kryptoměn byl navržen přesně pro období, jako je toto. Tento krach trhu s koronavirem bude skutečným zátěžovým testem jeho základní filozofie. Kromě toho mají krypto týmy dobrou pozici, aby pokračovaly ve svých operacích na dálku bez přerušení. I když je náš tým rozmístěn ve čtyřech různých zemích, žádné karanténní omezení neovlivňuje náš vývojový proces.

Jediným nejhrozivějším prvkem je, že kryptoměny zažily několik krypto-medvědích trhů, ale nikdy se nejednalo o starší široký medvědí trh. Sledování toho, jak se vyvíjí korelace mezi bitcoiny a akciemi, poskytne vodítko o tom, jak budou investoři skutečně vnímat riziko kryptoměn.

Mezitím je nejlepším způsobem, jak reagovat na tento pád trhu s koronavirem, diverzifikovat své portfolio. Přidejte do své peněženky nové třídy defenzivních aktiv, jako je zlato, měny a stabilní coiny, abyste snížili celkové riziko.

V dobách, kdy přizpůsobení se novým scénářům a proaktivní jednání znamená rozdíl, Coinrule také přijímá výzvu a stává se platformou pro obchodování s více aktivy.

Zůstaňte naladěni…

a obchodujte bezpečně!



UPOZORNĚNÍ

Nejsem analytik ani investiční poradce. Vše, co zde uvádím, je čistě orientační, informační a vzdělávací. Měli byste nezávisle ověřit všechny informace v mém příspěvku. Nemohu být shledán odpovědným za jakoukoli ztrátu nebo škodu způsobenou na základě těchto informací. Mějte prosím na paměti, že obchodování s kryptoměnami zahrnují značnou míru rizika.