technické indikátory pro denní obchodování
Kryptoautomatizované obchodování

5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování

Technické ukazatele vám nejen umožňují učinit správné rozhodnutí ve správný čas, ale také vám pomohou maximalizovat výnosy a zároveň minimalizovat riziko. Tento článek bude diskutovat o 5 nejlepších technických indikátorech pro denní obchodování, které musíte vzít v úvahu. Takže, pojďme začít. 

Technický indikátor je vzorový signál nebo matematický výpočet, který poskytuje cenné informace o akciích a jiných finančních nástrojích. V obchodování jsou ukazatele jedny z nejdůležitějších nástrojů, které vám mohou pomoci činit nejinformovanější rozhodnutí, abyste využili příležitosti.

klouzavé průměry

Jednoduše řečeno, klouzavý průměr je výpočet průměrné ceny cenného papíru. Měří se zprůměrováním cen cenného papíru za určité období. Primárním účelem této technické analýzy je poskytnout vám informace, abyste pochopili, zda je cenný papír v sestupném nebo vzestupném trendu. Denní obchodníci používají klouzavé průměry, aby zlepšili své šance na úspěch měřením tržních trendů a změnou svých obchodů ve směru trhu. Existuje více klouzavých průměrů, jako jsou SMA (Simple Moving Averages) a EMA (Exponential Moving Averages).

nejlepší ukazatel klouzavé průměry
5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování: Jednoduché a exponenciální klouzavé průměry

Použití SMA s kombinace 5 barů, 8 barů a 13 barů je považován za ideální pro denní obchodníky. Tyto klouzavé průměry jsou jedním z nejčastěji používaných technických indikátorů a jsou založeny na Fibonacciho nastavení.

Výhody klouzavých průměrů

  • Nabídněte informace týkající se dynamiky trhu.
  • Umožněte obchodníkům porozumět trendům na trhu.
  • Poskytněte informace týkající se stop loss a nejvhodnějších stop-loss bodů.
  • Nabídněte skvělé obchodní příležitosti k maximalizaci zisku v tržním směru.

Relative Strength Index

RSI je zkratka pro index relativní síly a tento technický ukazatel nabízí informace o přeprodaných nebo překoupených podmínkách. Byl vytvořen J. Wellesem Wilderem Jr. a umožnil vám vypočítat hybnost ceny podkladového aktiva. Podle indikátoru RSI, pokud má aktivum hybnost 70 na stupnici od 0 do 100, znamená to, že aktivum je překoupené. Na druhou stranu, pokud hybnost dosahuje 30, pak je to známka přeprodání aktiv. Pomocí RSI obchodník najde příležitosti k nákupu nebo prodeji. 

Nejlepší indikátor RSI pro denní obchodování
5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování: Index relativní síly

Je důležité poznamenat, že v průběhu času došlo k mnoha vylepšením RSI. Jeden z nejoblíbenějších má na svědomí Constance Brown. Vysvětlila, že na trhu s rostoucím trendem je úroveň přeprodanosti vyšší než 30 a na trhu s klesajícím trendem je úroveň překoupenosti nižší než 70. Proto RSI nabízí nejlepší výsledky, když odpovídá trendu cena aktiva. 

Pokud je například cenový trend medvědí, měli byste zvážit medvědí signály hybnosti RSI, a pokud je cenový trend vzestupný, pak je lepší tyto signály RSI ignorovat. Přečtěte si více o strategiích, které můžete vytvořit pomocí RSI.

Výhody RSI

  • Poskytuje informace týkající se obecných trendů trhu (pokud je pod 50, je trend trhu klesající, a pokud je nad 50, je trend trhu vzestupný). 
  • Umožňuje vám porozumět podmínkám přeprodanosti a překoupenosti.
  • Pomáhá vám najít příležitosti k nákupu nebo prodeji.

MACD

MACD (Moving Averages Convergence Divergence) ukazuje vztah mezi 2 různými klouzavými průměry ceny aktiva. Je to ukazatel hybnosti, který se měří odečtením 26-období EMA (exponenciální klouzavý průměr) od 12-období EMA. Skládá se ze 2 různých čar grafu a označuje průměrnou cenu aktiva. Na rozdíl od jiných klouzavých průměrů však přikládá nejvyšší váhu nejnovějším cenám ve srovnání s vyššími cenami. 

MACD pro denní obchodování
5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování: Pohyblivé průměry Konvergence Divergence

Signální linie tohoto indikátoru je v podstatě 9denní EMA, která funguje jako spouštěč pro signály nákupu/prodeje poté, co je vynesena na horní část první (MACD) linie. 

MACD linie signalizuje medvědí trend, pokud je pod signální linií, a ukazuje býčí trend, pokud je nad signální linií. 

Výhody MACD

  • Umožňuje rychle identifikovat směr krátkodobých trendů.
  • MACD je velmi snadno čitelný ve srovnání s většinou ostatních technických indikátorů.
  • Poskytuje vám informace o tom, zda medvědí nebo býčí pohyb cen oslabuje nebo posiluje.

Bollinger Bands

Bollinger Bands je dalším skvělým technickým indikátorem pro denní obchodníky a vytvořil jej v 1980. letech John Bollinger. V té době se věřilo, že volatilita je statická, ale Bollinger Bands ukázaly, že je dynamická.

Tento technický indikátor se skládá ze tří různých pásem známých jako horní, střední a dolní pásy. Střední pásmo funguje jako klouzavý průměr a spodní a horní se nastavují pod a nad středním. Umístění horního a dolního pásma představuje volatilitu a je určeno přizpůsobitelným počtem standardních odchylek ceny aktiva. 

Bollinger Bands pro denní obchodování
5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování: Bollingerova pásma

Obecným účelem Bollinger Bands je poskytnout obchodníkům informace o ceně aktiva. Umožňuje vám pochopit, zda je cena a volatilita aktiva relativně vysoká nebo relativně nízká. Relativní cenu můžete odhadnout porovnáním pozice aktuální ceny aktiva vzhledem k pásmům. Charles Schwab přidal k tomuto indikátoru další funkci a nyní šířka pásma poskytuje vizuální informace o volatilitě aktiva v reálném čase.

Výhody Bollingerových pásů

  • Pokud jsou pásma širší, volatilita je vysoká. Pokud jsou pásma užší, volatilita je nízká. 
  • Umožňuje určit, zda je cena aktiva relativně vysoká nebo nízká. 
  • Poskytuje vám očekávanou „normální“ volatilitu/rozsah cenové akce k identifikaci zlomů. 

5. Cena, indikátor vrstvy 1

V neposlední řadě náš seznam 5 nejlepších technických indikátorů pro denní obchodování zahrnuje cenu. Na konci dne jsou indikátory deriváty ceny. To má za následek zpožděný efekt, který zpožďuje signál nákupu nebo prodeje. Přímý pohled na cenovou akci aktiva poskytne pohotovější spouštěče pro objednávky.

Úrovně podpory/odporu a body otáčení. Současná a historická cena aktiva také poskytuje některé cenné poznatky, které denní obchodníci používají. Zde je návod, jak můžete použít cenu jako technický ukazatel. 

PODPORA

Úroveň/čára podpory je technický indikátor, který určuje cenový bod aktiva, kde může potenciálně najít podporu po poklesu. Jednoduše řečeno, poskytuje vám informace o tom, zda se aktivum obnoví nebo ne. 

Odpor

Je to pravý opak úrovně podpory a poskytuje informace o ceně aktiva, kde se při růstu setká s odporem. Jinými slovy, cena aktiva obvykle klesá po dosažení úrovně odporu. 

5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování: úrovně podpory a odporu

Pivot Points

Úrovně podpory a odporu nejsou pevně dané. Pokud by cena prorazila neočekávaným směrem, úroveň podpory by se mohla „překlopit“ do úrovně odporu a naopak. To jsou také velmi cenné ukazatele pro obchodování, protože představují silný obrat v psychologii trhu týkající se konkrétního cenového bodu. Obecně platí, že čím déle trvá prolomení úrovně (podpory nebo odporu), tím silnější je nová, opačná, otočená úroveň.

Proč investovat do čističky vzduchu?

Toto je 5 nejlepších technických ukazatelů pro denní obchodování. To, co je dělá ideálními oproti ostatním, je jejich jednoduchost a intuitivní přitažlivost – jejich zvládnutí netrvá dlouho, ale jejich zvládnutí může trvat roky a je velmi obohacující výzvou. Navíc většina „složitějších“ indikátorů je postavena na těchto základních, takže jako obchodník v podstatě vždy dostáváte stejné signály.

Samozřejmě, pokud jde o finanční trhy, nic není zaručeno, ale takové nástroje vám pomohou naklonit šance ve váš prospěch. Z dlouhodobého hlediska a při dostatečném množství obchodů a správném řízení rizik může používání technických indikátorů pro denní obchodování jednoduše zlepšit vaše výnosy a pomoci vám překonat trh.