Obchodování jako koníček
Kryptoautomatizované obchodování

Obchodování jako koníček – 5 tipů pro začátečníky

Pro ty, kteří hledají bohatství, se obchodování může jevit jako lukrativní činnost. Přestože se však mnoho lidí zajímá o obchodování jako o koníček, nemohou/nechtějí opustit svou práci na plný úvazek. Ve skutečnosti mnoho úspěšných obchodníků obchoduje jako fanatici jednu nebo dvě hodiny denně a vydělávají svůj primární příjem z jiných činností. 

Tito lidé preferují obchodování jako vedlejší shon, protože obchodování s sebou přináší mnoho nejistot, zatímco práce na plný úvazek vám poskytuje jistotu. Pokud chcete vůbec obchodovat, je pár věcí, které byste se měli naučit. Dokonce i obchodování jako fanoušek vyžaduje, abyste investovali značné množství času, protože pokud v tom chcete pokračovat, nemůžete si dovolit dělat nováčkovské chyby.

Takže pro ty, kteří uvažují o obchodování jako o koníčku, je zde 5 tipů, které potřebujete vědět, abyste ochránili svůj kapitál a maximalizovali své zisky v co nejkratším čase.

1. Obchodujte pouze s tím, co si můžete dovolit ztratit

Obchodování je hra pravděpodobností. Nikdo neustále nevyhrává a vy budete muset nevyhnutelně utrpět nějaké prohry. Naučte se to prosím přijmout, protože to není velký problém. Ve skutečnosti je to dobrá věc, protože čím rychleji utrpíte ztráty, tím menší budou vaše ztráty.

Abyste správně řídili riziko, chránili svůj kapitál a zůstali ve hře, jediné, co musíte udělat, je nikdy neinvestovat více, než kolik si můžete dovolit ztratit, do žádného obchodu. Podle výzkumu většina úspěšných obchodníků riskuje méně než 1 % nebo 2 % jejich obchodního kapitálu na jakékoli jednotlivé pozici. To znamená, že poražené omezíte dlouho předtím, než se z nich stanou významné problémy.

Obchodujte pouze s tím, co si můžete dovolit ztratit
Obchodujte pouze s tím, co si můžete dovolit ztratit

Celkově se ujistěte, že peníze, se kterými obchodujete, nemají žádné další důležité povinnosti, jako je placení hypotéky nebo školné vašich dětí. Měly by to být vaše peníze navíc. Pokud nemáte peníze navíc, spořte, dokud nedosáhnou bezpečné částky, kterou potřebujete k zahájení obchodování.

Obchodování může být návykové a vyžaduje vysokou úroveň disciplíny, pokud nechcete, aby se vám věci vymkly z rukou. Ve chvíli, kdy vyhrajete, můžete být v pokušení investovat více do svého dalšího obchodu a doufat, že získáte větší výnos. Je to proto, že riskování peněz a výhry vám způsobí nával dopaminu, který vás nutí podstoupit větší riziko v honbě za většími návaly dopaminu.

Ujistěte se proto, že jste si předem stanovili svůj rizikový rozpočet a poté se ho striktně drželi. Zpočátku se také vyhněte všemu, co má nekonečný potenciál ztráty, jako jsou účty s pákovým efektem.

2. Naučte se základy

Obchodování má svá pravidla a jazyk. Než investujete své těžce vydělané peníze, ujistěte se, že znáte všechna pravidla a tržní struktury. To, co se na první pohled jeví jako jednoduchý úkol, zahrnuje skrytá rizika, výdaje a důsledky.

Ujistěte se, že znáte nejlepší obchodní časy a podmínky, protože existují konkrétní scénáře, kdy vaše strategie budou fungovat a ony ne. Vzhledem k tomu, že finanční trhy jsou vysoce volatilní a nálada veřejnosti se rychle mění, ujistěte se, že se před obchodováním podíváte na aktuální stav trhu.

Naučte se základy
Naučte se základy

Abyste předešli zmatkům, je také důležité naučit se důležité termíny používané v obchodování, jako jsou různé typy příkazů. Mezi ně patří mimo jiné tržní příkazy, stop-limitní příkazy, stop příkazy a limitní příkazy. Ujistěte se, že víte, jak každý z nich funguje a jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Proto, když trh kolísá, budete vědět, jaké typy příkazů použít a kterým se vyhnout a jak zacházet se svými investicemi a aktivy jako profesionál.

Váš rizikový profil a ziskový potenciál budou v podstatě zdravější, pokud budete o trhu vědět více. Nevstupujte na trh naslepo, pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s obchodováním. A pozor na obchodní provize účtované burzami – přeobchodování je jednou z největších chyb začátečníků.

3. Buďte trpěliví

Trpělivost, disciplína a důslednost jsou klíčové, pokud chcete uspět na finančním trhu. Obchodování není tak jednoduché jako nákup a prodej. Finanční trh je pod povrchem velmi komplikovaný a neexistuje žádná kouzelná formule nebo pilulka, která by vám pomohla jej okamžitě pochopit. Buďte proto připraveni dát si čas, abyste se to naučili.

Je důležité pochopit, že jednoduše nemůžete vyhrát všechny obchody. Většina obchodníků má za cíl vyhrát asi 50 % až 60 % jejich investic. To je více než dost, protože vydělávají více na svých vítězích, než ztrácejí na poražených. Proto musíte být trpěliví, než uvidíte výsledky, a musíte přijmout, že ztráta je nákladem podnikání.

Je také velmi vhodné začít v malém, pokud chcete obchodovat jako koníček. Je vzrušující a obohacující vidět, jak vaše malé investice rostou s časem, aniž by to ohrozilo vaše úspory nebo dlouhodobé finanční cíle. Neměli byste přemýšlet o obchodování, pokud ještě nemáte dlouhodobou finanční stabilitu.

Finanční trhy jsou navíc dynamické. Chcete-li zůstat na vrcholu své hry, musíte investovat svůj čas a neustále se učit.

4. Poznejte rizika obchodování jako koníčka

Celkově jsou v obchodování různá rizika. Pokud jste začátečník, který obchoduje s cennými papíry s nízkou volatilitou/nízkým rizikem, můžete rychle ztratit své peníze na poplatcích za transakce, pokud přeobchodujete. Na druhou stranu můžete také přijít o peníze tím, že nebudete pravidelně sledovat trh, a tím přijít o důležité pohyby/zvraty.

Poznejte rizika obchodování jako koníčka
Poznejte rizika obchodování jako koníčka

Různé typy investic mají různé úrovně rizika. Investice do spravovaných cenných papírů mohou poskytnout stálý a předvídatelný tok příjmů. Jsou ideální pro obezřetné finanční plánování, protože tým specialistů sleduje portfolio a denně rozhoduje.

Mezi amatérskými obchodníky jsou oblíbené kryptoměny, spready, párování, měny a kontrakty na rozdíl (CFD). Tato vozidla jsou fascinující, protože jsou nestálá. Kromě toho brokeři poskytují pákový efekt a marži, čímž urychlují jak zisky, tak ztráty. Je jasné, že to přináší mnohá rizika, protože můžete přijít o vše během několika minut.

5. Vyhledejte radu od renomovaných zdrojů

Zdá se, že každý má obchodní tipy, zejména na býčích trzích. Někteří z těchto lidí a jejich tipy jsou skutečné, zatímco většina ne. Pokud obchodujete málo peněz za zábavu, možná vás kvalita obchodu příliš netrápí. Pokud jste se však rozhodli investovat významnou částku, je dobré si nechat poradit od renomovaných zdrojů a hlavně si udělat vlastní průzkum.

Pokud se chcete o obchodování dozvědět více, začněte čtením klasiky o obchodování. Poté si promluvte se svým finančním poradcem, protože vám může pomoci najít nejlepší přístup pro vaši osobní situaci. Zítra se neprobudíte jako zkušený investor s offshore investičním portfoliem, ale to by vás nemělo znepokojovat, protože obchodování je neustálá zkušenost s učením. Váš finanční poradce vám také může pomoci pochopit, jak mohou vaše peníze fungovat lépe, jakmile si stanovíte své finanční cíle, stabilitu a dlouhodobý investiční plán.

Před investováním peněz je také dobré si kryptoměny prozkoumat. Coinmarketcap je vysoce doporučená webová stránka, kde můžete získat informace o každé dostupné kryptoměně a tokenu. Tyto informace zahrnují mimo jiné kapitalizaci, nabídku a objem obchodu.

Dalším dobrým způsobem, jak se dozvědět více o kryptoměnách, je číst novinky související s kryptoměnami na hlavních blozích a publikacích. Někdy můžete najít cenné informace na sociálních médiích, jako jsou konverzace Telegram a Quora.

Závěrečná slova

Kryptoměny se staly jedním z hlavních nástrojů obchodování. Pro některé lidi se obchodování stalo dokonce koníčkem a něčím, nad čím stráví několik hodin týdně. Než se však vrhnete do hlavy, věnujte čas tomu, abyste se dozvěděli o obchodování, abyste se vyhnuli ztrátám. Vyberte nejúčinnější burzu a peněženku, stejně jako nástroje pro srovnávání a správu aktiv.