Kryptoautomatizované obchodování

Příběh dvou grafů

Někdy k získání 360stupňového pohledu na aktuální podmínky na trhu s kryptoměnami nestačí jediný graf. Kombinací cenového trendu bitcoinu a jeho dominance nad zbytkem kryptoměn můžete získat užitečné informace o tom, kam se trh bude ubírat dál.

Grafy ceny bitcoinu a dominance bitcoinu poskytují užitečný přehled o tom, jak kapitál proudí napříč kryptotrhem. Jak se běžně říká, následovat peníze.

Mohou existovat čtyři hlavní scénáře, které mohou nastat. Jejich identifikace vám poskytne ponětí o probíhající dynamice. 

"Bitcoin je král“. Když cena i dominance bitcoinu stoupnou, je to znamení, že kapitál opouští altcoiny, aby byly přerozděleny do bitcoinů. To se obvykle stane, když cena bitcoinu prolomí klíčové rezistence a spustí parabolický růst. Altcoiny jako celek nejsou schopny dohnat takový cenový růst a v relativním vyjádření nedosahují ani bitcoinu.

"Kryptoeuforie“. Pokud cena bitcoinu roste, zatímco jeho dominance klesá, znamená to, že dochází k přílivu nového kapitálu do kryptoměn, z nichž většina proudí do altcoinů.

"Mírná korekce“. Když euforie začne chladnout, vždy vede Bitcoin. Zpočátku, když trh očekává pouze přechodné stažení, investoři a obchodníci se snaží zajistit a získat dodatečný výnos z altcoinů. Tímto způsobem jejich cena jako celku klesá méně prudce než Bitcoin. 

"Panický prodej“. Když je pád bitcoinu vážný a dominance se zvyšuje, znamená to, že trh opouští altcoiny a hledá relativní bezpečí v bitcoinech. To obvykle signalizuje bod maximální bolesti na trhu, což také může představovat nejlepší příležitost k nákupu.

Když se podíváte na níže uvedený graf, můžete vidět, že poslední dva časy dominance bitcoinu dosáhly dna, které se během současné korekce dostalo přibližně do poloviny.

Cena bitcoinu vs dominance bitcoinu

To se děje, protože investoři se začínají obávat rostoucí pravděpodobnosti dalšího poklesu.

Kolem konce července cena bitcoinu vzrostla, aniž by se shodovala s jeho dominancí, což naznačuje, že to byla fáze rizika pro altcoiny. Když se bitcoiny na několik měsíců začaly konsolidovat, altcoiny měly více nahoru.

V září investoři opět otočili kapitál do bitcoinů. Na začátku tak činili, aby se zajistili před rizikem trvalejšího sestupného trendu. Poté, kdy se bitcoin silně odrazil, trh očekával parabolický běh bitcoinu na nová historická maxima.

Co bylo jedním z hlavních příznaků, že vzestupný trend nebyl v té době udržitelný? Kapitál opět vletěl do altcoinů. Prostě nebyla dostatečná poptávka zaměřená pouze na bitcoiny, aby se posunula výše. Trh ztratil dech a nakonec se trend obrátil.

Proč je to relevantní?

Pochopení toho, kam kapitál proudí, vám pomůže lépe řídit riziko vašeho portfolia. To vám poskytuje cenné rady o tom, jak alokovat své finanční prostředky, abyste vytvořili hodnotu za všech tržních podmínek.

Tabulka nám vypráví dva různé příběhy. Za prvé, bitcoin se pohybuje kolem kritické podpory. Cena by odtud mohla klesnout minimálně o 5 až 10 %, pokud by to bylo porušeno. Na druhou stranu, navzdory rozšířené nejistotě, altcoiny jsou stále oceněny na historicky vysokých zhodnoceních ve srovnání s bitcoiny, takže jsou zvláště zranitelné v případě značné volatility bitcoinů, a to jak na straně vzhůru, tak i dolů.

Dobré zprávy? Automatická správa vašeho portfolia za všech tržních podmínek nebyla nikdy jednodušší Coinrule.

Obchodujte bezpečně!