Kryptoměnová tržní kapitalizace
Kryptoautomatizované obchodování

Crypto Market Cap – proč na tom záleží?

Jak Crypto Bull Market vstupuje do své vyspělejší fáze, stále přitahuje nové investory a obchodníky, kteří jsou v šílenství. Nováčci jsou ochotni zaplatit vysoké ceny kvůli očekávání, že trend bude stále růst směrem vzhůru. To je potenciálně nebezpečná situace, protože je snadné ztratit kontrolu nad oceněním tržní kapitalizace kryptoměn. Proč na tom vlastně záleží?

Při investování do kryptoměn byste si měli dobře uvědomovat rozdíl mezi cenou coinu a jeho tržní kapitalizací. Nejsilnější z prodejních argumentů bitcoinu je, že bude existovat pouze 21 milionů coinů. Investoři mohou relativně snadno posoudit celkovou hodnotu blockchainu bitcoinu vynásobením ceny mince celkovou budoucí nabídkou. Proto je bitcoin nejvíce drahý a cenný kryptoměna na trhu.

Jaká je tržní kapitalizace?

Tržní kapitalizace je ukazatel, který měří a sleduje tržní hodnotu kryptoměny. Tržní kapitalizace je indikátorem dominance a popularity kryptoměn. V lednu 2021 dosáhla tržní kapitalizace bitcoinů historického maxima a ve srovnání s letními měsíci vzrostla o více než 400 miliard dolarů. Tržní kapitalizace kryptoměn v současnosti činí více než 1 bilion amerických dolarů. Tržní kapitalizace se vypočítá vynásobením celkového počtu bitcoinů v oběhu cenou bitcoinů. Tržní kapitalizace bitcoinu vzrostla z přibližně jedné miliardy amerických dolarů v roce 2013 na několikanásobek této částky od jeho nárůstu popularity v roce 2017.

Jak se vyvíjela celková tržní kapitalizace kryptoměn

Je důležité poznamenat, jak se celková tržní kapitalizace kryptoměn v průběhu let vyvíjela. Jak kryptoměny získávají na popularitě, můžeme vidět exponenciální růst krypto tržní kapitalizace všech kryptoměn jako celku. Bitcoin není jedinou mincí v centru pozornosti, třída aktiv jako celek si získává oblibu jak u retailových, tak u institucionálních investorů s cílem podílet se na příští generaci technologií.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn od roku 2017
Celková kryptoměna na trhu

Chybné představy o ceně při pohledu pouze na cenu

Pohled na cenu Crypto vám neřekne celý příběh.

Mnoho začínajících investorů vstupuje do prostoru a vidí coiny, které mají cenu pod 1 $, jako příležitost v naději, že jednoho dne dosáhnou ceny 10,000 1 $ a zbohatnou. To však není tento případ; pohled na cenu dává jen polovinu příběhu. Pokud může být k dispozici 100 miliarda těchto coinů, znamená to, že pro dosažení 1 dolarů by měla tržní kapitalizace XNUMX bilion dolarů, což je srovnatelné se současnou tržní kapitalizací bitcoinu. Otázkou by bylo, zda je takové ocenění oprávněné? Je rozumné, že tato mince je ceněna stejně jako bitcoin?

U mnoha krypto projektů je dosažení tržního stropu 1 bilionu amerických dolarů v krátkodobém horizontu téměř nemožné.

je Ripple podhodnocené?

Typickým příkladem toho je Ripple. Dříve, když se Ripple držel na 3. místě podle tržní kapitalizace, mnoho nových účastníků trhu to považovalo za hodně ve srovnání s vysokou cenou bitcoinu a etherea. Pokud se však hlouběji podíváte na ekonomiku tokenů Ripple, zjistíte, že s celkovou nabídkou 100 miliard by Ripple potřeboval dosáhnout tržní kapitalizace 1 bilionu, aby měl cenu 10 $. 

Dívat se na cenu jako na ukazatel hodnoty je zavádějící. Při porovnání ceny Uniswapu s cenou Cardana byste věřili, že Uniswap je cennější. Při bližším zkoumání byste si uvědomili, že tomu tak není, protože síť Cardano je oceněna dvojnásobným Uniswapem, přestože má pouze cenu 1.4 $ ve srovnání s 30 $ Uniswap.

Dogecoin na cestě k 1 dolaru

Dalším podobným omylem by byl dogecoin. V posledních měsících si DogeCoin získal oblibu u Gen Z na sociálních sítích s tím, že Dogecoin může dosáhnout 1 $. Když se však podíváte na obíhající nabídku, rychle byste si uvědomili, že k tomu, aby se DogeCoin dostal na 1 dolar, by potřeboval tržní kapitulaci ve výši 129 miliard dolarů. To znamená, že by měl tržní kapitulaci ekvivalentní Cardano, BNB, Polakadot a XRP dohromady.

Docela dobré ocenění za meme-coin…

Dogecoinový mem s Elonem Muskem
Klasický dogecoinový meme

Kam se odsud může dostat tržní kapitalizace kryptoměn?

Porovnání bitcoinu s nejvýznamnějším uchovatelem hodnoty, zlatem. Bitcoin si pomalu razí cestu až na vrchol žebříčku. Již nyní předčí největší banky na světě a některé z nejvýznamnějších světových společností. V budoucnu, jak roste popularita bitcoinu, a posun mezi analogovou generací k technologicky všestranné generaci „Gen Z“. Uvidíme, jak se tržní kapitalizace bitcoinů bude přibližovat a přibližovat zlatu, s nadějí, že ji jednoho dne ve vzdálené budoucnosti překonáme.

Bitcoin Market Cap ve srovnání s jinými tradičními aktivy
Bitcoin Market Cap ve srovnání s jinými tradičními aktivy

Když se podíváme na některé z největších světových společností ve srovnání s tržní kapitalizací BTC, vidíme, že bitcoin již překonal mnoho významných institucí, jako je Berkshire Hathaway a Facebook. To není překvapením se stále rostoucí popularitou bitcoinů. Zatímco nejhodnotnější společnosti na světě provozují své podnikání v relativně stabilním ekonomickém prostředí, bitcoin představuje zcela novou třídu aktiv s více potenciály, které je třeba ještě objevit.

Stojí za zmínku, že pro zhodnocení kryptoměn potřebujete nové metodiky, protože tradiční rámce již neplatí. Můžeš čtěte více o tom, jak ocenit minci.

Růst bitcoinových entit
Růst bitcoinových entit

Data na řetězci ukazují, že počet účastníků v bitcoinové síti je bezprecedentní, což je příkladem toho, že přichází mainstreamové přijetí.

Pomocí Market Cap s Coinrule

Chcete-li získat zisky a optimalizovat svou obchodní strategii, můžete pomocí tržní kapitalizace odfiltrovat coiny, se kterými chcete obchodovat Coinrule. Chování trhu ukázalo, že kryptoměny se střední kapitalizací mají tendenci jet trendem později než kryptoměny s velkou kapitalizací. Vytvoření obchodní strategie pro jedinečné zachycení těchto příležitostí lze provést pomocí filtru tržní kapitalizace Coinrule, a příklad lze vidět níže.

Strategie zapnuta Coinrule Cílení na mince v rozsahu tržní kapitalizace
Strategie zapnuta Coinrule Cílení na mince v rozsahu tržní kapitalizace

Výše uvedené pravidlo je strukturováno tak, aby řídilo vzestupný trend u mincí se střední kapitalizací, aby zachytilo část růstu, který klesá, když se hodnota bitcoinu zvyšuje. Toto nastavení lze upravit tak, aby fungovalo s jakýmkoli ukazatelem, jako jsou klouzavé průměry nebo cena.

Vytvořte své pravidlo hned teď!

Závěrečné poznámky

  • Tržní kapitalizace je ukazatel, který měří a sleduje tržní hodnotu kryptoměny. Market cap se používá jako indikátor dominance a popularity kryptoměn.
  • V posledních letech se krypto tržní kapitalizace drasticky vyvinula jak ve velikosti, tak v distribuci. Velikost trhu se více než zdvojnásobila, zatímco distribuce mezi bitcoiny a altcoiny nadále roste. 
  • Chybná představa o ceně je běžná, samotná cena neposkytuje adekvátní informace o hodnotě společnosti. Člověk se může podívat na tržní kapitalizaci, aby získal jasnou představu o tom, jak trh oceňuje projekt. 
  • Výrazným příkladem společnosti s nízkou cenou, ale velkou tržní kapitalizací by bylo XRP. Navzdory nízké ceně 0.45 dolaru má XRP velkou tržní hodnotu zhruba 20 miliard USD. To znamená, že zatímco lidé to považují za levný nebo malý projekt, ve skutečnosti je to rozvinutý a prominentní projekt. 
  • Tržní kapitalizace bitcoinu nadále roste, přibližuje se zlatu, překonává mnoho hlavních komodit a 400 miliard je od tržní kapitalizace stříbra.