Zdanění kryptoměn po celém světě
Kryptoautomatizované obchodování

Zdanění kryptoměn po celém světě

V poslední době se adopce kryptoměn rapidně zvýšila. 2021 Chainalysis Globální index přijetí kryptoměny ukazuje, že celosvětová adopce kryptoměny přesáhla 880 %. V důsledku toho vláda vyvinula zájem o monitorování a regulaci kryptoměnového prostoru. Krypto aktiva zlepšují ekonomickou sílu jejich držitelů a jako taková je jednou z oblastí regulace kryptozdanění všech aktivit souvisejících s blockchainem.

Adopce kryptoměn po celém světě

S rostoucí zisky pocházející z mnoha měsíců trvalého zvyšování cen, se téma zdanění kryptoměn stává aktuálním pro obchodníky i vlády.

Každá země má své krypto zdanění

Různé země mají pravidla, jak by měly být aktivity v oblasti kryptoměn zdaněny, a rozdíl v platných předpisech ukazuje, jak definují a zacházejí s krypto aktivy. Většina je charakterizuje jako majetek, nikoli jako měnu, takže veškeré zisky realizované z prodeje nebo obchodu podléhají daním.

Spojené státy

Například ve Spojených státech podléhají zisky získané obchodováním s kryptoměnami dani z kapitálových výnosů. Pokud si za bitcoiny zakoupíte zboží nebo služby a hodnota utracených bitcoinů je vyšší, než za co jste je dostali, musíte ze své útraty zaplatit daň. 

Portugalsko

Některé země však nevidí ani se nesnaží přirovnávat krypto aktiva k nemovitostem nebo tradičním finančním aktivům, jako jsou akcie, a přijaly liberálnější přístup k chápání a zdanění nových krypto aktiv.

Jedním z takových je Portugalsko s jedním z nejpřívětivějších zdanění kryptoměn. Portugalsko pohlíží na kryptoměnu jako na způsob platby, tedy jako na každou jinou měnu, nikoli jako na finanční aktivum. Zisky z obchodování kryptoměny tedy nepodléhají dani z kapitálových výnosů. Jedinou výjimkou jsou podniky, které přijímají platby v kryptoměně, protože podléhá dani z příjmu, stejně jako platby v fiat měně. 

Německo

Další takovou zemí je Německo, které považuje kryptoměny spíše za soukromé peníze než za majetek, měnu nebo zákonné platidlo. V Německu jsou rezidenti, kteří drželi kryptoměny déle než rok, osvobozeni od daně bez ohledu na částku. Obchodníci, kteří drží krypto aktiva kratší dobu, by však museli platit daň z kapitálových výnosů, pokud by transakce nebyla nižší než 600 eur. Pro podniky platí jiné pravidlo, protože musí platit daň z kapitálových výnosů ze zisků z obchodování s kryptoměnami.

Bělorusko

Bělorusko naopak přistupuje ke zdanění kryptoměn velmi liberálně. V roce 2018 země zavedla nový zákon, který legalizuje aktivity v oblasti kryptoměn a osvobozuje jednotlivce a podniky od placení daní do roku 2023. Těžba a obchodování s kryptoměnami jsou v Bělorusku považovány za osobní investice a jsou osvobozeny od daně z příjmu a kapitálových zisků.

Malajsie

V Malajsii nejsou kryptoměny považovány za aktiva. Jejich transakce jsou tedy osvobozeny od daně. Zde je důležité rozlišovat mezi zisky z obchodování s aktivními a pasivními kryptotransakcemi. Zisky ze živnosti pasivní, příležitostné nebo nesystematické jsou zcela osvobozeny od daně. Pokud je obchodování aktivní, systematické, plánované nebo je součástí profese, jsou zisky považovány za příjem daně z příjmu.

Různé země přijaly různé přístupy ke zdanění kryptoměn, takže obchodníci musí určit, zda a jak jsou jejich krypto aktivity zdaněny.

Sledování toho, jak se vyvíjí zdanění kryptoměn po celém světě, bude důležitým znakem toho, že celý ekosystém dozrává a stává se hlavním proudem.

Mnoho investorů je stále odtlačováno od investování do kryptoměn kvůli nejistotě ohledně zdanění kryptoměn v jejich zemi. To se pravděpodobně brzy změní!