Kryptoautomatizované obchodování

Jak obchodovat s RSI: Nejlepší „každý den“ technický ukazatel

Jedna z nejčastějších otázek z prvních obchodů je: jaký je dokonalý obchodní ukazatel?

Dokonalý obchodní indikátor bohužel neexistuje. Preference každého obchodníka, časový rámec a podmínky na trhu mají přímý dopad na výběr nejlepšího ukazatele, který lze použít v obchodní strategii.

Pokud jde o výběr obchodních ukazatelů, rád věci zjednodušuji. Efektní a pokročilé obchodní indikátory vám mohou poskytnout vysokou přesnost ve specifických podmínkách. Na druhou stranu potřebují zkušenosti a rozsáhlé zpětné testování historických výsledků, než budou použity pro živé obchodování. Nejsou vhodné pro ty, kteří nedokážou adekvátně řídit komplexní a smíšené výsledky, které tyto indikátory často poskytují.

Mezi nejpoužívanější indikátory patří tzv Relative Strength Index (RSI) je velmi flexibilní možností a často nabízí přesné signály, zejména v dlouhodobějších časových rámcích. Obchodník to dokáže velmi rychle nastavit a interpretovat.

Co je RSI?

Jak název napovídá, RSI měří sílu cenového trendu v daném počtu období, obecně 14. V takovém případě by celkový čas, který se bere v úvahu, činil 14 dní v denním grafu, 14 hodin v hodinovém, 7 hodin na 30minutovém grafu a tak dále… Zde je vzorec:

Formule RSI

Vzorec bere v úvahu procento cenových pohybů nahoru ve srovnání s cenami dolů. Obecnou myšlenkou je, že čím rychleji se cena pohybuje nahoru, tím je pravděpodobnější návrat dolů.

Použití RSI je velmi jednoduché, protože hodnota indikátoru se může pohybovat pouze mezi 0 až 100, obchodník může snadno identifikovat překoupené a přeprodané cenové podmínky.

Jak interpretovat hodnoty?

Obecně platí, že hodnoty pod 30 naznačují, že cena byla v nedávné minulosti vystavena extrémnímu tlaku a pravděpodobně brzy zažije „úlevnou rally“. Na druhou stranu hodnoty nad 70 signalizují úroveň překoupení, která by se mohla rychle vrátit.

Překoupené a přeprodané hodnoty RSI

Jakkoli se to zdá snadné, obchodování jen na základě těchto jednoduchých signálů může být užitečné, ale pouze za jedné podmínky. Trh se musí pohybovat převážně laterálně bez jasného trendu. Tímto způsobem by se RSI použil jako protikladný indikátor, který ukazuje pravděpodobnost, že cena mění směr. Obchodník by pak aktivum prodal, když je RSI nad 70, a koupil by ho, když hodnota klesla pod 30.

Co když cena silně trenduje? V tomto případě RSI výrazně ztrácí na přesnosti a může například signalizovat prodej, přičemž stále existuje prostor pro zvýšení ceny.

Jak dostat z RSI to nejlepší?

Zachycení překoupených a přeprodaných cenových podmínek je pouze tím nejjednodušším případem použití indikátoru. RSI poskytuje mnohem více informací o cenovém trendu a tyto informace mohou být významné za jakýchkoli tržních podmínek. 

Pohled pouze na hodnotu RSI je omezený přístup. Dynamická analýza poskytuje jiný pohled na trend, tentokrát z pohledu jeho síly. 

Představte si vypuštění míče do vzduchu. Zpočátku míč rychle zrychlí na počáteční tlak. Ale pak, jak počáteční síla slábne, rychlost míče pomalu klesá, dokud gravitace zesílí a míč se vrátí k zemi. Tento velmi jasný příklad lze aplikovat i na ceny aktiv. A RSI je perfektní indikátor, který dokáže měřit proud zrychlení ceny k předpovědi pravděpodobnosti zvratu.

Když se podíváme na to, jak se RSI vyvíjí v čase spolu s cenovým grafem, je možné zaznamenat případné rozdíly mezi indikátorem a cenou. Tyto divergence patří mezi nejpřesnější signály, že se cena brzy vrátí.

Jak odhalit odchylky?

Divergence můžeme rozdělit do dvou skupin, na Klasický a Skrytý.

A klasická býčí divergence se stane, když cena dosáhne nižšího minima a zároveň indikátor zaznamená vyšší minimum. Tento vzorec je obvykle jasnou známkou toho, že sestupný trend slábne a jsou dobré šance na obrat. Na druhou stranu vyšší vysoká cena spolu s nižším maximem RSI naznačuje, že trend slábne a to by mohlo představovat příležitost k prodeji.

Masivní divergence indikující konec medvědího trhu s BTC

Skrytá býčí divergence na druhé straně nastane, když cena vytvoří vyšší minimum, zatímco RSI vytvoří nižší minimum. Zde je vizuální rekapitulace hlavních býčích divergenci, obvykle představují velmi zajímavé nákupní příležitosti.

Hlavní závěry

  • Vždy sledujte RSI souběžně s cenovým grafem často přidává prvky pro analýzu 
  • Čím delší je časový rámec, tím užitečnější se RSI stává
  • Obchodujte podle pravidla 30 – 70, ale pouze v případě, že trh obecně není příliš volatilní
  • Během vzestupných a sestupných trendů hledejte cenové divergence s RSI, abyste získali představu o hybnosti ceny
  • Nikdy neobchodujte pouze podle RSI, použijte tento indikátor jako potvrzení před vstupem do obchodu.