Proč jsou kryptoměny dole
Kryptoautomatizované obchodování

Proč dnes kryptoměny klesají? Zachovejte klid a řízení rizik

Obchodování s kryptoměnami většinou připomíná představy o ziscích a růstu kapitálu. Ve skutečnosti to však přichází s volatilitou a rizikem. Krypto trhy jsou nevyzpytatelné, neustále kolísají ceny. Mnoho nově příchozích může být zmateno, když se po trvalém růstu cen nakonec trend obrátí. Tak, proč klesají kryptoměny? 

Abychom na tuto otázku odpověděli, představíme, jak trhy fungují, a další faktory, které eskalují zvrat trendu, jako je pákový efekt a likvidace. 

Další tipy, jak začít s obchodováním s kryptoměnami, můžete také najít tento článek zajímavý.

V posledních 6 měsících působil bitcoin dojmem, že jediným možným směrem je vzestup a pravidelně zveřejňoval nová historická maxima. Vzhledem k tomu, že se nedávno rozvinula cenová akce, poslední útěk vypadal docela slabě a nyní se rychle vrací zpět. Obchodníci kupovali propady jen proto, že to bylo vše, co museli šest měsíců dělat, aby mohli využít zisky. RSI poskytuje jasný obrázek o současné síle trendu. S každou novou nohou slábne.

Oslabující vzestupný trend bitcoinu

Jak fungují trhy

Při účasti na volném trhu, jako je kryptoměna, ovlivňuje fungování trhů několik typů investorů. Trpěliví dlouhodobí investoři mají tendenci se hromadit. Pomalu, ale jistě se cena začíná zvedat. Velryby a velcí investoři přerozdělují svá portfolia, čímž zvyšují poptávku, aniž by to výrazně ovlivnilo nabídku. To následně vede k proražení cen, což podpoří tok dalšího čerstvého kapitálu. Nové přílivy kapitálu vedou k raketovému růstu cen, což způsobuje, že investoři jsou méně citliví na cenu. Protože se zdá, že cena nikdy neklesne, investoři zvyšují pákový efekt a kapitál v ohrožení.

Cykly trhu kryptoměn

Jakmile nevázanost dosáhne nadměrné úrovně, cena se vrátí, což vede k likvidaci těch, kteří mají vysokou páku. Zde nabídka převažuje nad poptávkou a tlačí ceny dolů. Korekce se začíná zrychlovat a ty, které byly přeexponované, propadají panice, což způsobí kolaps ceny. Krátkodobí obchodníci prodávají spekulace na cenovou akci, zatímco dlouhodobí obchodníci se postupně agresivněji hromadí na poklesech. Když prodejní tlak klesá, protože prodejci uvolňují nejvíce zadluženou pozici, cyklus se může vrátit od začátku.

Páka a likvidace

Mnoho obchodníků využívá páku ke zvýšení velikosti svých pozic a zvýšení výnosů ze svých obchodů. Pákový efekt je, když obchodníci používají své tokeny jako kolaterál ke zvýšení velikosti své pozice tím, že si vypůjčí prostředky z burzy. Tato technika může zvýšit zisky, ale také zvětšit ztráty a zvýšit celkové riziko trhu. Když obchodníci využívají vysoký pákový efekt a trh se pohybuje proti nim, burzy se uzavírají na trhu pozice, kde marže již nepokryje ztráty, což spustí likvidace. Když jsou pohyby trhu extrémní, likviduje se více obchodníků najednou, což stlačí cenu ještě níž.

Nadměrná páka je jedním z hlavních důvodů, proč dnes kryptoměny klesají.

Nedávným příkladem by bylo, když cena bitcoinu klesla o 22 % od 21. do 23. února, což vedlo k likvidaci přibližně půl milionu obchodů v celkové hodnotě 4.4 miliardy dolarů na všech kryptoburzách.

Historický odkaz

Historii bitcoinu nejsou cizí náhlé poklesy cen v rozmezí 20–30 %. V prosinci 2017 Bitcoin nastavil nové historické maximum 16,638 25 $; poté následovala cenová korekce o přibližně 20 %. Při pohledu na historické reference je zřejmé, že korekce o 2017 % nejsou u volatilního aktiva, jako je bitcoin, neobvyklé. Mezi lety 2018 a 30 cena klesla až o 9 % 3000krát a ve stejném období vzrostla o více než XNUMX %.

Základy kryptotrhu

Pohled na základy trhu s kryptoměnami může obchodníkům pomoci pochopit, kam trh směřuje. Jedním z důležitých ukazatelů, které lze považovat za ukazatel úspěchu trhů, je celková hodnota uzamčená v Decentralized Finance Dapps. To v současnosti činí 38.52 miliardy USD a nadále roste. Celková uzamčená hodnota ukazuje zájem o DeFi a přijetí kryptoměn roste.

Dalším ukazatelem je hashrate BTC, který je vůbec nejvyšší. To naznačuje, že bitcoinová síť je bezpečnější než kdy předtím. Navíc to ukazuje, že v současnosti těží hodně lidí. Ve spojení se skutečností, že na trh s bitcoiny vstupuje více institucí, ujišťuje obchodníky, že silné fundamenty podporují růst ceny.

bitcoinový hashrate. Zdroj

Řízení rizik

Ať už se jedná o obchodování futures nebo spot, vždy je nezbytné praktikovat řádné řízení rizik. Během býčích cyklů mají investoři tendenci poddat se emocím a začnou věřit, že cena aktiva, do kterého investují, nikdy neklesne, bez ohledu na to, jaké předpoklady ohledně nákladů na investici nebo jejich víru v potenciál mají.

Zásadní je cvičit řízení rizik tak, že investujete pouze to, co si můžete dovolit ztratit. Nejjednodušší způsob, jak ochránit své prostředky i při vzestupném trendu, je mít zavedený stop-loss. Stop-loss chrání vaše prostředky v případě zvratu. Další možností je využít futures ke krátkému prodeji kryptoměn, abyste profitovali z poklesu ceny.

S Coinrule, je snadné chytit se příležitostí směrem dolů, stejně jako když se trend na trhu zvyšuje.

Strategie krátkého prodeje bitcoinů zapnuta Coinrule

Přijměte akci, když

Pochopení trhů s kryptoměnami umožňuje obchodníkům mít zavedené strategie a podle toho jednat. Pomocí nástroje pro automatizaci obchodu, jako je např Coinrule umožňuje obchodníkům provádět své strategie rychle a včas během pohybů trhu. Spuštění jednoduchého pravidla stop-loss nebo akumulace, jako je to, které je uvedeno níže, může být během zvratu ceny nesmírně prospěšné.

Toto pravidlo je nastaveno na prodej bitcoinů, když cena klesne o 4 %, a poté zpětný nákup, když cena dále klesne. Chráníte tak své prostředky a zvyšujete počet držených tokenů. Pravidla jako toto umožňují obchodníkům snadno a efektivně řídit svá rizika bez neustálého sledování cen.

Strategie řízení rizik zapnuta Coinrule

Key Takeaways

  • Trhy s kryptoměnami fungují cyklicky a emoce jsou hnacím faktorem v cyklech kryptoměn. Jak ceny rostou, investoři se začnou prosazovat do aktiv, které zvyšují ceny a nadměrně se zadlužují. To nakonec vede k prudké korekci, kdy mnoho obchodníků aktiva prodá a obnoví cyklus, aby se dlouhodobí investoři začali znovu hromadit.
  • Mnoho obchodníků otevírá pozice s vysokou pákou. Při prudkých pohybech trhu musí své pozice uzavřít z důvodu likvidací. To tlačí ještě více k umocnění velikosti poklesu ceny.
  • Historie se opakuje. Korekce 20–30 % jsou typické pro volatilní aktiva, jako je bitcoin. Viděli jsme poklesy podobné tomu, které jsme viděli několikrát v předchozích cyklech Bitcoin Bulls. 
  • Podobně jako každý trh má i trh s kryptoměnami své základy. Metriky se však od ostatních trhů liší. Jednou takovou metrikou je hodnota uzamčená v Defi, která ukazuje zájem o decentralizované finance.