Salvador přijímá bitcoiny jako zákonné platidlo
Kryptoautomatizované obchodování

Salvador přijímá bitcoiny jako zákonné platidlo – co to znamená pro rozvíjející se země?

Navzdory volatilitě trhu se zdá, že kryptoměn je každým dnem více budoucnost financí. Rok 2020 byl rokem, kdy podnikové instituce začaly hromadit bitcoiny. V roce 2021 by mohl být čas, aby země přijaly kryptoměny. Nyní, když Salvador přijímá bitcoiny, otázka zní kdo přijde další?

Hromadění devizových rezerv – diverzifikovat pomocí bitcoinů?

Po počátečním šoku způsobeném epidemií covid-19 v březnu 2020 se mezinárodní obchod vrací na úroveň před pandemií a země jako Salvador z toho těží. Od té doby, co se v roce 2001 rozhodla přijmout americký dolar (USD) jako svou oficiální měnu, fiskální a monetární politika USA hluboce ovlivnila salvadorskou ekonomiku. Z údajů je zřejmé, že nedávné znehodnocení USD způsobené masivními stimulačními kontrolami a expanzivní měnovou politikou značně ovlivnilo běžný účet Salvadoru – součet všech čistých transakcí mezi zemí a zbytkem světa. 

Růst běžného účtu Salvadoru. Zdroj: tradingeconomics.com

Levnější USD znamená, že zboží v Salvadoru je atraktivnější pro zahraniční spotřebitele, zatímco dovoz zdražuje. Tento ekonomický jev vedl běžný účet této malé středoamerické země k tomu, aby dosáhl svého historického maxima exponenciální nárůst devizových rezerv v národní centrální bance.

Ale jak to všechno souvisí s historickým oznámením, že nyní Salvador přijímá bitcoiny jako zákonné platidlo? 

Rostoucí inflace narušuje kupní sílu USD. Přeměna části tohoto přebytku cizích měn na BTC s vyhlídkou růstu cen by jim tedy umožnila nejen diverzifikovat složení jejich rezerv, ale také by fungovala jako zajištění proti znehodnocení USD.

Remitence – Jak bitcoin sníží zprostředkovatelské náklady

Salvadorská ekonomika silně závisí na remitencích zasílaných jejími občany domů do zahraničí. Navíc přibližně čtvrtina obyvatel země žije v USA a teprve v roce 2020 poslali domů v převodech více než 6 miliard dolarů – což představuje více než 20 % jejího HDP.

Remitence ze Salvadoru. Zdroj: tradingeconomics.com

Salvadorský prezident Nayib Bukele proto poukázal na to, že značné množství těchto remitencí se ztrácí u zprostředkovatelů. ve tweetu že používáním bitcoinu by více než milion nízkopříjmových domácností zaznamenal značný nárůst svého bohatství.

Svou povahou jsou platby v bitcoinech prováděny na bázi peer-to-peer, čímž se snižují poplatky za zprostředkovatele. Se zprávou, že Salvador přijímá bitcoiny, se může stejnou cestou vydat několik dalších rozvíjejících se zemí po celém světě. U většiny rozvojových zemí tvoří remitence významnou část jejich HDP, často se považuje za více než 10 % celkového ekonomického výkonu.

Rostoucí náklady na dluh a odliv kapitálu – bude bitcoin spásou?

Eskalace růstu cen v předních ekonomikách, konkrétně v USA, podporuje očekávání investorů ohledně zvýšení úrokových sazeb. To by vyvolalo vyšší výnosy dluhopisů, což by způsobilo nárůst dluhových nákladů pro rozvojové země, protože investoři požadují vyšší výnosy.

Když se podíváme na nedávný exponenciální růst zahraničního dluhu v Salvadoru, někteří mohou zvážit využití potenciálního nárůstu ceny bitcoinů na USD jako ochranu proti tomuto nárůstu nákladů na dluh denominovaný v USD a také jako způsob, jak jej zlevnit. uhasit již existující finanční závazky.

Zahraniční dluh Salvadoru. Zdroj: tradingeconomics.com

To by mohla být proveditelná možnost, která může aplikovat stejnou logiku na mnoho rozvojových zemí, zejména na ty, jejichž měna je silně závislá na nákladech na vnější dluh, jako je Argentina, Venezuela, Brazílie a Turecko.

Ve většině případů tyto národní měny od začátku pandemie výrazně oslabily. Pokud by se americká ekonomika zotavila rychleji než oni, způsobilo by to odlivy z jejich kapitálů a nakonec i oslabení měny. Přidání bitcoinu do jejich rozvahy se proto může ukázat jako účinný způsob, jak se vyhnout nadměrnému znehodnocení národních rezerv a zároveň zmírnit nárůst nákladů na půjčky a splácení nesplacených dluhů.

Finanční začlenění – Jak bude bitcoin podporovat ekonomiku
prosperita

Salvador je malá rozvojová země a většina jeho obyvatel nemá žádné finanční vzdělání. Mnoho občanů nemá klasické bankovní účty a nemá přístup k nejzákladnějším finančním službám, včetně spořících a úvěrových linek.

Pan Bukele však uvedl, že Salvador, který přijme bitcoiny jako výběrové řízení, umožní lidem vytvářet online digitální peněženky pomocí chytrých telefonů. Proto, přijetí kryptoměny nabídne větší finanční začlenění v celé zemi, která lidem umožňuje rozšířit svou podnikatelskou činnost a ekonomickou produktivitu tím, že do finančního sektoru zapojí větší podíl populace. 

Finanční začleňování je kritickým problémem ve všech zemích a zejména v rozvojovém světě. Mnoho zemí v Jižní Americe a také v Asii tak pozorně sleduje krok Salvadoru.

Zda tento historický okamžik dopadne tak, jak pan Bukele předpokládal, však ukáže až čas. Mezitím se obyvatelé Salvadoru zdají být připraveni budovat budoucnost své země s kryptoměnami v jádru.