Od akcií meme po meme coiny
Kryptoautomatizované obchodování

Od akcií meme k memovým mincím

Meme akcie a meme coiny se za poslední 2 roky staly populárnějšími než kdy dříve. Ale investice do takových akcií a aktiv může být velmi riskantní kvůli jejich povaze a závislosti na lidském sentimentu. Obvykle nemají žádné případy použití v reálném světě a neřeší ani žádné existující nebo budoucí problémy. Ale zároveň může být chybou i pouhé zapřísahání myšlenky investování do akcií meme. 

V tomto článku budeme podrobně diskutovat o akciích meme a meme coinech, abyste pochopili, zda stojí za to je koupit nebo ne. 

Co je to Meme Stock?

Akcie meme jsou druhem akcií, které se staly populární mezi obchodníky a investory prostřednictvím humbuku vytvořeného na sociálních sítích. Humbuk může být vytvořen hanebně a úmyslně nebo zcela náhodně. Hlavním hnacím faktorem, díky kterému jsou tyto akcie populární, jsou některé internetové memy, které kolují v komunitách obchodníků/investorů, jako je r/wallstreetbets (subreddit Reddit), Facebook a Instagram. Je také důležité poznamenat, že většina lidí, kteří investují do akcií meme, jsou nezkušení a mladí.

Co je Wallstreetbets?

Jak již bylo zmíněno, Wallstreetbets (obvykle psané r/wallstreetbets) je subreddit na platformě Reddit. Je to dlouhodobá komunita této platformy sociálních médií, která má v současnosti více než 11 milionů členů. Hlavním účelem tohoto kanálu je diskutovat a sdílet novinky o vysoce spekulativních a trendových akciích, obchodních strategiích a nápadech. Je zajímavé, že tento kanál mnohokrát způsobil obrovské narušení finančních trhů. 

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

GameStop byl prvním příkladem

GameStop je známý jako první příklad meme akcií, které se staly populárními na konci roku 2020. Uživatel Redditu se jménem „Player896“ sdílel příspěvek v r/wallstreetbets s následujícím názvem:

Bankrot institucionálních investorů pro nechápavé, ft GameStop

Uživatel Redditu v tomto příspěvku vysvětluje silný býčí případ pro GME (GameStop), firmu s fyzickými obchody, která prodává herní konzole a hry. Je důležité si uvědomit, že před tímto příspěvkem operace a finance společnosti klesaly kvůli pandemii COVID-19 a vzestupu digitálních médií.

GameStop dělal vše, co mohl, ale investoři/obchodníci dramaticky prodávali jeho akcie nakrátko. Kvůli příspěvku, který Player896 sdílel, viděla komunita r/wallstreetbets příležitost koupit akcie GameStop tím, že půjde proti finanční elitě. Cílem bylo vytvořit výrazný krátký squeeze, který může znít trochu děsivě, ale ve skutečnosti jde o jednoduchý proces. Institucionální investoři si půjčují akcie, aby nakrátko prodali akcie, které v současnosti nevlastní, když se domnívají, že jejich cena klesne. V plánu je později je odkoupit za nižší ceny, aby mohli vydělávat na akciích, které v současnosti ani nevlastní. Pokud vše půjde podle plánu, koupí zpět a vrátí akcie, které si vypůjčili, a skončí s rozdílem mezi jejich počáteční vyšší prodejní cenou a konečnou nižší nákupní cenou jako zisk.

Šortky na GameStop se zmáčknou

Komunita r/wallstreetbets pomohla způsobit short-squeeze agresivním nákupem akcií GME. Jeho cena se během 1,800 dnů zvýšila o závratných 9 %. Dosáhl na cenu 390 USD z 19.79 USD. Elon Musk, obchodní magnát a generální ředitel Tesla Motors, také sehrál svou roli tím, že jednoduše tweetoval „Gamestonk.“ Záměrně byl špatně napsán a stal se memem, díky kterému se GameStop stal ještě populárnějším.

Dogecoin, originální meme coin

Na krypto straně trhu dosáhl vzestup memových aktiv nové úrovně s vytvořením dogecoinu. V roce 2013 Jackson Palmer, softwarový vývojář, zveřejnil tweet spojením dvou nejpopulárnějších memů té doby. Vytvořil obraz psa Shiba Inu spolu s kryptoměnou a podělil se o své představy o fiktivní kryptoměně. Ale odezva, kterou dostal na tento tweet, ho učinila velmi populárním a okamžitě koupil doménu „dogecoin.com“. 

https://dogecoin.com

Později ho další vývojář softwaru, Billy Markus, kontaktoval prostřednictvím Twitteru a podělil se o své myšlenky, aby se tato memová kryptoměna stala realitou. Billy také začal pracovat na zdrojovém kódu bitcoinu a provedl některé změny, jako je zvýšení počtu mincí a zkrácení doby vytváření bloku. Dva vývojáři softwaru se spojili a spustili Dogecoin dne 15th Prosince 2013. 

Dogecoin hned po spuštění explodoval na Redditu a dosáhl tržní kapitalizace ohromujících 8 milionů USD. Elon Musk znovu sehrál svou roli a zveřejnil několik tweetů týkajících se kryptoměny meme později na začátku roku 2021. V květnu 2021 dosáhla tržní kapitalizace dogecoinu přibližně 88 miliard USD. Dogecoin se v současnosti chlubí statusem 9th největší kryptoměna na světě. 

Shiba a další dogeovi „synové“

V žáru trhu začalo vycházet nespočet nových meme coinů. Jednou z nich, která se stala mezi nejoblíbenější, je mince Shiba Inu. Představuje stejné plemeno psa jako dogecoin a nedávno dosáhlo nových výšin. Dosáhl hodnoty 0.00008 USD za coin z 0.00002 USD během 5 dnů. Nebylo to ani prvních 50 největších kryptoměn, když se během týdne podařilo stát se 11.th nejoblíbenější coin podle tržní kapitalizace na světě. 

https://shibatoken.com

Kromě mince Shiba Inu existuje také mnoho dalších „synů“ doge, jako je Ryoshi Token, Floki Inu, Dogelon Mars a tak dále. Většina těchto meme coinů neřeší žádné skutečné problémy a snaží se upoutat pozornost sociálních médií, aby se staly slavnými jako dogecoin a Shiba Inu. 

FOMO a rizika

Levné meme coiny bez reálného případu použití se snaží vydělat na konceptu FOMO (Fear of Missing Out). Mají tendenci stoupat na určitou úroveň, ale pak se obvykle zhroutí. Dogecoin a Shiba Inu však zatím nevykazují stejný trend. Zdá se, že se jim podařilo stabilizovat své hodnoty a lidé se jich drží. Ale přesto, při přechodu od akcií meme k meme coinům, zůstává rizikový faktor pro taková aktiva vysoký a doporučujeme vám investovat pouze takové množství peněz, které si můžete dovolit ztratit, pokud máte zájem o aktiva meme. Nejlepším způsobem, jak s těmito mincemi obchodovat, je používat malé částky, když jsou mince malé a relativně neznámé, a škálovat z pozic, jak se mince stávají stále oblíbenějšími.