Bitcoinová ETF pumpa
Kryptoautomatizované obchodování

Pouze nahoru?

Poslední týdny byly jakoby se vrátily staré dobré časy. 2020/21 Flashbacky jsou silné BTC a ETH od září vzrostly o dvouciferná procenta. Na zadní straně této rally se další krypto velké společnosti jako Solana zvedly ještě silněji. Už jsme zpátky?

Mezi nejnovějšími cenovými faktory byly pozitivní zprávy týkající se schválení krypto ETF. Vzhledem k tomu, že cesta pro nyní nevyhnutelný bitcoinový ETF je jasná, důsledky takového schválení jsou pro účastníky trhu zvažující. Včera velkým překvapením pro trh byla žádost společnosti Blackrock o podání ETH ETF, která vyústila v cenový ohňostroj.

Vzhledem k tomu, že trhy slaví sezónu ETF, je důležité si uvědomit, že na rozdíl od Futures ETF, které již pro určitá kryptoaktiva existuje, by spotové ETF bylo kryto skutečnými aktivy BTC/ETH zakoupenými na trhu. To vytvoří nevyhnutelný nákupní tlak ze strany některých z největších institucionálních hráčů na světě. Určitě to vypadá, jako by kryptoměny „rostly“.

To se děje proti zajímavému nastavení maker. Se stále rostoucími deficity rostou výnosy amerického ministerstva financí z dlouhodobého státního dluhopisu (splatnost > 10 let) rychleji než výnosy z krátkodobých dluhopisů (splatnost < 2 roky). To je špatná zpráva pro ministerstvo financí i pro Federální rezervní systém. Signalizuje pokles zájmu o dlouhodobý státní dluh USA a rostoucí inflační očekávání. Bez kupců pro dlouhodobé dluhopisy se ministerstvo financí snaží vydat další dluh. Rostoucí inflační očekávání podkopávají to, s čím Fed v uplynulém roce bojoval zvyšováním sazeb. Tento problém se stává obzvláště aktuálním, když vstupujeme do volebního roku, během něhož by se mocní raději nedočkali velké recese.

Trend rostoucích výnosů dlouhodobých dluhopisů je zároveň špatnou zprávou pro banky, které drží ve své rozvaze značné množství těchto dluhopisů. Když výnosy rostou, ceny dluhopisů klesají. Pokles cen dluhopisů zase poškodil vaši platební schopnost, protože Silicon Valley Bank to zjistila tvrdě. Aby se tomu zabránilo v další eskalaci, Fed prozatím pozastavuje zvyšování úrokových sazeb a zároveň vydává více krátkodobých dluhopisů. Někteří považujte to za injekci likvidity do trhů, která by zvýšila ceny aktiv včetně našich oblíbených magických internetových peněz.

Co říká křišťálová koule, že se stane dál? Některá současná rally působí poněkud pěnivě. Jako základní pravidlo na krypto trzích se Alty rozběhnou poté, co BTC a ETH měly svůj okamžik. Také ceny kryptoměn mají tendenci trpět sezónními vlivy. To jsou jen některé úvahy, které by obchodníci měli dělat.

Důležitější otázkou však je, zda jsme na konci echo bubliny nebo již na začátku plného býčího trhu. Mnozí si pamatují rallye v roce 2019, po které v březnu 2020 následoval velký pokles vyvolaný COVID. Následovalo DeFi Summer, které vedlo přímo na býčí trh v roce 2021. Byla to poslední výzva, než začalo „Pouze nahoru“. Bude se historie opakovat?