Index kryptoměny a chamtivosti Coinrule
Kryptoautomatizované obchodování

Co je kryptografický index strachu a chamtivosti? Může to signalizovat nákup bitcoinů

Trhy s kryptoměnami nabízejí každý den nepřeberné množství příležitostí. Šance na rychlé zajištění vysokých výnosů přitahuje obchodníky a investory. Realita je však taková, že krypto trh je také vysoce volatilní a je náročné orientovat se ve všech cenových vzestupech a pádech. „Fear Of Missing Out“ nutí obchodníky nakupovat do cenových rally, zatímco propady trhu je nutí prodávat svá aktiva se ztrátou. Crypto Fear and Greed Index je velmi užitečný nástroj pro skenování tržních podmínek, abyste zjistili nejlepší čas pro nákup a prodej bitcoinů nebo jiných kryptoměn.

Co je index?

Crypto Fear and Greed index je metrika, která poskytuje proxy stav na trhu s kryptoměnami. Analýzou více prvků a přiřazením konkrétní váhy každému z nich může index říci, zda je nákup bitcoinu nebo jiných kryptoměn v současné době dobrý nápad nebo ne. Alternative.me publikuje index denně a odvozuje jediné skóre představující všechny tyto zdroje. 

Aktuální index krypto strachu a chamtivosti
Aktuální index krypto strachu a chamtivosti

Index historicky s výraznou přesností zaznamenal nejlepší časy, kdy je výhodnější nakupovat bitcoiny nebo jiné kryptoměny. Odfiltrování každodenního „hluku“ cenových vzestupů a poklesů poskytuje obchodníkům a investorům cenné vodítko.

Jak se index počítá?

Index se aktualizuje každý den a používá několik vážených indikátorů k určení jednoduchého měřiče od 0 do 100. 

V současné době se do indexu Crypto Fear and Greed mísí jak technické, tak sentimentální indikátory.

  • Volatilita měří velikost cenových výkyvů za posledních 30 a 90 dní.
  • Dynamika a objem trhu zachycují, jak se účastníci trhu agresivně podílejí na pohybu cen.
  •  Analýza sociálních médií poskytuje snímek aktuální nálady na trhu.
  • Bitcoin Dominance měří chuť investorů riskovat. Obecně platí, že čím vyšší je dominance bitcoinu, a tím konzervativnější jsou obchodníci, protože hledají útočiště v bitcoinech spíše než v jiných kryptoměnách.
  • Trendy sledují různé vyhledávací dotazy související s bitcoiny na Googlu.

Pochopení indexu

Když je index krypto a strach nízký, znamená to „Extrémní strach“, zatímco když tiskne vyšší hodnoty, znamená to „Extrémní chamtivost“. 

Jako hlavní pravidlo pro každého obchodníka a investora je Kupujte levně a prodávejte draze, používání indexu Crypto Fear and Greed dává smysl, protože pomáhá odhalit maxima a minima každého tržního cyklu. 

Když index signalizuje střední hodnoty (mezi 50 až 70), trh může vypadat nejistě nebo obchodovat bokem. To je ideální čas pro provádění specifických strategií pro tyto tržní podmínky.

S Coinrule, můžete využít příležitosti prodávat do krátkodobých cenových rally s cílem odkoupit bitcoiny nebo jiné kryptoměny za nižší ceny. Díky takovou strategii, můžete nashromáždit více své oblíbené mince, když se cena pohybuje s nízkou volatilitou.

Na druhou stranu, jakmile jsou investoři nenasytnější (signalizováno hodnotami indexu nad 70), trh se stává velmi bujným. Takže jiné obchodní strategie vám umožní zachytit vzestupný potenciál pro všechny coiny na trhu. Toto je příklad pravidel, která umožňují skalpovat krátkodobé obchody při zachování flexibilního stop-lossu pro ochranu vašich pozic.

Co nyní ukazuje Crypto Fear and Greed Index?

V současné době je index strachu a chamtivosti 52 a zotavuje se z extrémního poklesu 26. dubna, který zasáhl úroveň 26, což je nejnižší úroveň zaznamenaná od 28. dubna 2020. Protože to ukazuje, že index právě vzrostl z období extrémního strachu, to obecně signalizuje dobrý čas na nákup bitcoinů. 
Použití indexu jako přísného indikátoru nákupu se nedoporučuje, ale jeho použití spolu s vašimi obvyklými obchodními nástroji, jako jsou technické indikátory, může být dalším potvrzením vstupního bodu.

Historické hodnoty Crypto Fear and Greed Index.
Historické hodnoty Crypto Fear and Greed Index. Zdroj.

Úroveň indexu ve spojení s dalšími ukazateli, jako je RSI, se může ukázat jako skvělá strategie. Stejně jako Crypto Fear and Greed Index, také RSI obvykle zaznamenává skvělé příležitosti k nákupu bitcoinů.

RSI k odhalení dlouhodobých nákupních příležitostí
Nízké hodnoty RSI signalizují dobré dlouhodobé nákupní příležitosti pro bitcoiny

Použití indexu ve vaší strategii

Nejlepší způsob, jak optimalizovat návratnost vašich obchodních strategií, je nastavit parametry podle tržních podmínek.

Například vzhledem k tomu, že Crypto Fear and Greed Index signalizuje stále nejistotu na trhu, mohla by to být zajímavá příležitost k zavedení strategie zisk z bočních cenových výkyvů jako následující.

Boční obchodování s bitcoiny
Boční obchodování s bitcoiny

Pokud by se hodnota indexu zvýšila nad 70, bude to pozitivní signál hybnosti. Strategie nákupu krátkodobých poklesů na altcoinech by mohly poskytovat kladné výnosy.

Kontrariánská strategie RSI

Klíčové jídlo s sebou

Celkově může být Index strachu a chamtivosti cenným nástrojem k předvídání, kdy zavést určité typy pravidel podle tržních podmínek. V konečném důsledku je ziskovost pravidel spojena s tržními podmínkami, vhled do sentimentu trhu může být cenným přínosem v pravidlech určování polohy. 

  • Crypto Fear & Greed Index analyzuje emoce a sentimenty z různých zdrojů a poté je agreguje do jediné metriky.
  • Nula na indexu znamená „Extrémní strach“ a 100 znamená „Extrémní chamtivost“. Index poskytuje více informací o trhu s kryptoměnami v reálném čase, než poskytuje samotná cena. 
  • Index můžete použít k posouzení aktuálních podmínek na trhu a podle toho spustit své obchodní strategie.

Odmítnutí odpovědnosti

Nejsem analytik ani investiční poradce. Vše, co zde uvádím, je čistě orientační, informační a vzdělávací. Všechny informace obsažené v mém příspěvku by měly být nezávisle ověřeny a potvrzeny. Nemohu být shledán odpovědným za jakoukoli ztrátu nebo škodu způsobenou na základě těchto informací. Uvědomte si prosím rizika spojená s obchodováním s kryptoměnami.