Kryptoautomatizované obchodování

Cena bitcoinu a sentiment prudce klesly. kam to bude dál?

Mezi 21. a 22. listopadem cena bitcoinu klesla o 15 % na 6800 USD, nejníže od května. Jak jsme upozornili na Coinrule nedávno pokles následoval po týdnech nejistoty a rostoucí pesimistické nálady mezi obchodníky a investory. Abychom lépe pochopili, kam směřujeme, musíme udělat krok zpět a analyzovat, jak jsme se sem dostali.

Pojďme se nyní podívat na vícečasovou analýzu bitcoinu.

Při pohledu na týdenní graf můžeme rozpoznat čtyři po sobě jdoucí červené svíčky, které se objevují krátce po ostatních čtyřech negativních týdnech mezi srpnem a zářím. Zajímavé je, že se to nikdy nestalo ani během medvědího trhu. Musíme se vrátit do roku 2015 a 2016, abychom zaznamenali podobný vzorec. Mimochodem, to byly velmi rané fáze nového býčího trhu.

Cena bitcoinu týdně
Týdenní cena bitcoinů

Tento intenzivní prodejní tlak tlačil cenu napříč všemi významnými úrovněmi podpory. Jen to nejdůležitější je stále k dispozici, ještě bude testováno.
Značka 6000 USD držela jako podporu po dobu jednoho roku mezi lety 2018 a 2019, a když byla v listopadu 218 prolomena, trvalo ceně dalších pět měsíců, než ji znovu vyčistila. Není divu, proč se na ni trh nyní dívá zblízka jako na další a pravděpodobnější cíl.

Příliš vysoko, příliš brzy?

V případě vzestupného trendu obecná důvěra v trend roste, když cena testuje kritickou úroveň podpory a poté se vrátí k primárnímu směru. To se nestalo po 20% cenovém skoku 2. dubna. Cena vystřelila v podstatě přímo na 14000 XNUMX USD. Od průlomu k místnímu vrcholu najdeme osm zelených a pouze čtyři červené svíčky.

Po červnovém lokálním vrcholu se cena začala obchodovat níže, což znamenalo postupná nižší maxima. Nejprve našel bitcoin podporu kolem 9400 a poté, co prolomil níže, začal vytvářet vzor „padajícího klínu“. Pomalé „krvácení“ vedlo k náhlému 40% skoku ceny spojenému s býčí divergenci RSI. Zdálo se, že limbo skončilo a trh je připraven znovu zamířit výš.

Cena bitcoinu denně
Cena bitcoinu denně

Jeden prvek však chyběl. Jasné proražení předchozího odporu následované a úspěšný retest. Trhu se nejprve nepodařilo uzavřít bezprostředně nad 9400 USD a v následujících dnech se snažil tuto úroveň zajistit. To byl první znepokojivý signál, že by se trend mohl brzy zhoršit.

Pokles vrátil cenu do klesajícího klínového vzoru a v posledních dnech výrazně zrychlil, aby se (prozatím) zastavil s přesným příznakem klesajícího trendu na vysokém objemu. To je dalším potvrzením toho, že trh pozorně sleduje vývoj této formace. Hranice ukazuje na 6400 USD, tedy jen asi 6 % nad hlavní podporou vyššího časového rámce.

Cena bitcoinu 4h
Bitcoin graf 4h

Zatímco základní scénář pro medvědy má první cílovou cenu 6400–6000 USD, co by mohlo poskytnout důkaz o obrácení trendu?

Podle mě, první věc, na kterou by se býci měli podívat, je posun v cenové akci kolem supportu/rezistencí, jak jsme toho byli svědky v posledních týdnech. Pokaždé, když došlo k prolomení úrovně podpory, cena se pokusila tuto úroveň znovu získat, jen aby selhala a poté dále klesala.

Z tohoto pohledu identifikuji hlavní prodejní signál v červeném kruhu. Cena se pokusila o odraz nad odporem a místo toho byla jasně odmítnuta. Stejně tak bych poznal prvotní nákupní signál, zda se ceně podaří prolomit (a případně úspěšně přetestovat) jednu z fialových vodorovných čar.

Cena bitcoinu 30 min
Cena bitcoinu 30 min

Pozor na cenové manipulace

Přátelské připomenutí, kryptotrh je stále relativně nelikvidním trhem, že velcí hráči se mohou pohybovat směrem, který může maximalizovat jejich zisk. Přiznání, že to neznamená přijmout „konspirační teorii“, ale pomáhá lépe porozumět dynamice, která řídí hlavní pohyby na trhu. A pokaždé, když vytvoříte obchodní plán s Coinrule, který by měl zohledňovat tuto dynamiku.

Když cena prolomí klíčovou úroveň, mezi malými/retailovými investory a obchodníky se spustí nákupní nápor FOMO. Pokud však trend nepodporují i ​​větší/institucionální hráči, protože cena se pohybuje výše, je snadné ji stlačit zpět dolů pomocí relativně velkých prodejních příkazů.
To je důvod, proč se při analýze cenového grafu vždy dívám na objem. Naštěstí je pro velké hráče těžké skrýt své stopy.

co pak očekávám? Cena je momentálně hodně přeprodaná, alespoň krátkodobá úleva je velmi pravděpodobná. 7400 bude nakonec první příležitostí otestovat ducha býků, ale pouze nad oblastí 8600-9000 bude vzestupný trend schopen pokračovat s větší jistotou.

Pokud se tak nestane a cena bude stále směřovat na jih, existuje velká šance, že se poměrně brzy setkáte s nižšími 6K. A podle mého názoru by to nutně nemuselo představovat katastrofu. Jak jsme řekli, od dubnového zlomu trh tuto úroveň znovu netestoval. Pokud cena najde značnou likviditu, která ji posune zpět nahoru, bude to představovat spolehlivé potvrzení, že je konečně dno.

Závěrečné poznámky Při pohledu na Základy

Podívali jsme se zblízka na to, jak se cena vyvíjela v posledních měsících. Bohužel, cena je často lhářka a ve skutečnosti přímo neodráží hodnotu aktiva. Jednou z nejdůležitějších metrik, na kterou by se investoři měli dívat, aby změřili stav bitcoinové sítě, je bezpochyby její hash-rate.

Podíváme-li se na data, pozorujeme, že jsme na všech vysokých hodnotách výrazně nad hranicí 100 milionů TH/s, která byla poprvé prolomena teprve nedávno v září. Síť z tohoto pohledu vypadá bezpečněji než kdy jindy a těžaři neustále sypou investice do podnikání.

Data hash rate bitcoinů: Blockchain.com

A co nejbližší budoucnost? Blíží se nejočekávanější půlení. Na jedné straně je nemožné spočítat, kolik bitcoinů již v této události stojí. Na druhou stranu, skutečný dopad snížení na polovinu musí ještě ovlivnit současnou strukturu poptávky/nabídky na trhu.

Pokud předpokládáme, že těžaři patří mezi největší prodejce bitcoinů denně, protože potřeba zajistit se proti kolísání cen, je také bezpečné předvídat, že zásoby bitcoinů k prodeji se drasticky sníží, když dojde ke snížení na polovinu. Pokud poptávka poroste, protože se bude šířit mainstreamová adopce, vytvoří to nerovnováhu mezi poptávkou a nabídkou, jak je tomu nyní, a cena bude automaticky tlačena výše.

Je důležité to zdůraznit vytřepánís, kde slabé ruce prodávají větším kupujícím, jsou standardem na všech obchodovaných trzích. Ale obvykle očekávají nový posun nahoru.

Podívejte se na větší obrázek!

..jste připraveni na další velký krok?
Vytvořte své pravidlo hned teď!

Napsat komentář