Kryptoautomatizované obchodování

Zelené světlo před námi?

Pravděpodobně nejčastěji opakované rčení v tomto zpravodaji je, že historie se neopakuje, ale rýmuje. O to více to platí, pokud jde o trhy. Listopad a prosinec 2023 zacházely s krypto trhy výjimečně dobře. Bitcoin je výrazně nad 40 XNUMX $ a mnoho altcoinů je následuje. Také to není jen pocit „prázdné“ euforie. Skutečné technologické inovace pohání část běhu.

Upgrade bitcoinu Taproot přidal skutečnou programovatelnost bitcoinu Old Orange Lady, který nikdy předtím nebyl otevřený inovacím. To umožnilo Ordinals, což jsou v podstatě NFT na bitcoinech, stejně jako tokeny „BRC-20“. V případě řetězců inteligentních smluv se diskuse o škálovatelnosti jasně rozděluje podle linií monolitické vs modulární. Monolitické, rychlé řetězce vrstvy 1, jako je Solana, mají silnou výhodu uživatelské zkušenosti oproti „modulárním“ řetězcům, jako je Ethereum, které se zaměřují na „souhrny“ vrstvy 2 a další škálovací technologie pro růst. Oba přístupy zaznamenaly velký technický pokrok, který s sebou přináší nové aplikace, hry a další. Dokonce i NFT jsou opět na vzestupu.

Na druhou stranu, makro události, od zjevného konce růstu úrokových sazeb až po bezprostřední schválení prvního bitcoinového ETF, se dobře vyrovnaly ve prospěch kryptotrhů. K tomu všemu se rychle blíží další halving bitcoinů v dubnu 2024.

Pokud se podíváme na předchozí cykly, abychom se pokusili předpovědět, co přijde, můžeme provést řadu pozorování. Historicky nejsilnější část býčího trhu následovala po půlení, nikoli mu předcházela. Také historicky jsme zaznamenali nárůst ceny BTC v prosinci 2017, po kterém pak následoval medvědí trh 2018/19. Viděli jsme také začátek prosince 2020, který předcházel býčímu trhu v roce 2021.

Zajímavé je také to, že maloobchodní zájem o bitcoiny a kryptoměny se zdaleka neblíží předchozím úrovním. V prosinci 2017 a prosinci 2020 bylo vyhledávání bitcoinů na Googlu na vrcholu. V současné době jsou stále výrazně pod úrovní roku 2021. Při jaké cenové hladině bitcoinů by se vrátil maloobchodní zájem? Pokud by se zájem znovu objevil, růst cen by se mohl dále zrychlit. Vzhledem k úrovni maloobchodního zájmu a blížícímu se snížení na polovinu to může vypadat, že jdeme cestou prosince 2020, nikoli 2017.

To vše samozřejmě zní příliš dobře, než aby to byla pravda. Pokud jsme se my unavení, kteří přežili nespočet medvědích trhů, něco naučili, pak je to, že věci jen zřídka dopadají podle očekávání. Stále mohou přijít neočekávané špatné zprávy na americké regulační straně. Nebo by se ekonomické prostředí mohlo obrátit k horšímu, což se zdá pravděpodobnější než ne. Na konci dne, bez kontrol COVID Stimulus, s recesí a dříve spálenými kryptoměnami, by maloobchod také nemusel mít peníze na opětovné investování. Mohlo by dojít k nějakému rýmování, ale historie by přesto mohla skončit velmi neočekávaným obratem oběma směry.

Zatím ale oslavme veselé Vánoce. Po posledních 2 letech jsme si to zasloužili.