Kryptoautomatizované obchodování

ETF týden

Trvalo pouhých 10 let, soudní spor vyhrál na základě odvolání a finanční giganti jako BlackRock a Fidelity se zapojili, aby SEC konečně uznala porážku a schválila Bitcoin Spot ETF. Samozřejmě už víme, že málo co se týká kryptoměn se děje bez dramatu. V úterý Hackeři převzali X/Twitter účet SEC a oznámili, že ETF bylo schváleno. Prohlášení bylo rychle staženo SEC, jen aby schválení bylo nakonec oznámeno ve středu. Ve čtvrtek při otevření trhu NASDAQ Blackrock oficiálně oznámí uvedení svého ETF produktu IShares Bitcoin Trust. Ve stejnou dobu spouští 10 dalších poskytovatelů ETF včetně Grayscale a VanEck. Zajímavé je, že trh reagoval podobně jak na ‚falešné‘ oznámení, tak na skutečné oznámení: Bitcoin se shromáždil, Ethereum ještě více. Volatilita je divoká, takže v době, kdy toto čtete, se trhy mohly opět otočit nahoru, dolů nebo do stran.

Ať už se na to podíváte z jakéhokoli úhlu, jde o významný krok pro kryptoprůmysl. Digitální aktivum hacknuté anonymním vývojářem a považované za použitelné pouze z nekalých důvodů lze nyní obchodovat prostřednictvím produktu ETF. Jakýkoli institucionální investor, jako jsou americké penzijní fondy nebo podílové fondy, nyní může držet skutečné reálné hodnoty Bitcoin aniž byste museli řešit úschovu, peněženky nebo účty s neregulovanými krypto burzami. Pravděpodobně poprvé v historii kryptoměn již neplatí „ne vaše klíče, ne vaše coiny“, protože pro většinu běžných investorů kromě kryptopuristů je držení ETF stejně dobré jako vlastnictví bitcoinu přímo na řetězci. ETF požívají právní ochrany, daňových výhod a nelze je hacknout a vyčerpat jako kryptoburza. Jak dlouho bude trvat, než většina institucionálních investorů bude chtít, aby určité procento svého portfolia bylo přiděleno bitcoinu?

Po ETF je však před ETF. Všechny oči jsou nyní upřeny na možné Ethereum ETF. SEC čelí lhůtám pro rozhodování o různých žádostech mezi květnem a srpnem. Vzhledem k úzkému rozhodnutí 3:2, které přijali komisaři SEC ke schválení bitcoinového ETF, se očekává, že apetit SEC po ETH ETF je nižší než nízký. Ale stejní velcí institucionální hráči to prosazují a precedens nyní existuje. Může být těžké argumentovat pro SEC, proč by ETH ETF nedostalo stejné zacházení jako BTC ETF. Ať tak či onak, spekulace a fámy by mohly v příštích měsících podpořit dohánění Etherea, protože trh se mění.

Mezitím se také blíží Halvening bitcoinů. S AI/Blockchainem se objevují další příběhy, na které je třeba dávat pozor (na rozdíl od roku 2017 možná tentokrát doopravdy?), obvyklá sada nových vzrušujících L1 (Monad, Berachain a SEI přitahují pozornost) a samozřejmě se hromadí vzrušení kolem opětovného skládání a jimi zabezpečené řetězce aplikací (Eigenlayer, Celestia, Dymension). Katalyzátory jsou určitě na místě pro zajímavý rok 2024.